Zware medicatie online kopen zonder voorschrift? Geen probleem

 Leestijd: 3 minuten

5

Farmaceutische bedrijven werken mee aan de verkoop van geneesmiddelen op voorschrift die illegaal via de online apotheek Treated.com verkocht worden. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten start een onderzoek nadat Apache het op de hoogte bracht.

Ingeven welk geneesmiddel je wil, een korte vragenlijst invullen, betalen, en klaar is kees. Medicatie op voorschrift krijgen bij de Britse online apotheek Treated.com of de Nederlandse variant is een fluitje van een cent. Apache nam de proef op de som: we kochten via de site de cholesterolverlager Crestor, een middel dat in ons land enkel op voorschrift te verkrijgen is. Het doet de cholesterol fors dalen, maar heeft ook allerlei bijwerkingen zoals krampen, spierpijn en diabetes. Een middel dat je enkel in een heel specifieke context mag nemen.
Alles volgens de regels?
Een halfuur nadat de vragenlijst ingevuld is – we doen ons voor als een vijftigplusser met cholesterolproblemen – krijgen we per mail de bevestiging dat de bestelling werd goedgekeurd door de arts. Belangrijk, omdat de site zo – op papier dan toch – de illegaliteit vermijdt. “Elke bestelling die op onze site wordt geplaatst, wordt altijd door een arts gecontroleerd alvorens de bestelling goedgekeurd kan worden. Wij werken enkel samen met artsen die goedgekeurd zijn door en geregistreerd zijn bij het Britse General Medical Council,” zo staat er.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden