Verhit debat over schending journalistiek bronnengeheim in Gent

 Leestijd: 3 minuten

0

De Gentse zaak over de schending van het journalistiek bronnengeheim van een journaliste van Het Laatste Nieuws blijft de gemoederen beroeren. Procureur des Konings Johan Sabbe zag zich maandagavond verplicht in een persmededeling toelichting te geven. Het document met belgegevens van de journaliste zou een synthese zijn van rechtmatig verkregen informatie. Als dat klopt, valt zo’n synthese dan ook onder de wet op het bronnengeheim?

Afgelopen vrijdag moest CD&V-gemeenteraadslid Filip Van Laecke voor de correctionele rechtbank verschijnen. Inzet van de zaak: lekte de politicus informatie over de uitkomst van een deontologische commissie aan een journalist en trad hij zo zijn beroepsgeheim met voeten. Zijn advocaat Steven De Canck kaatste de bal terug en verweet het openbaar ministerie de telefoon van de journaliste in kwestie te hebben onderzocht, wat een inbreuk is op de wet op het bronnengeheim.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden