De zaak-Coppée: de geboorte van het anti-establishment

 Leestijd: 13 minuten

1

De geschiedenis herhaalt zich niet maar maakt wel geregeld variaties op hetzelfde thema. Vandaag wordt nogal gemakkelijk verwezen naar de jaren ’30 om de opgang van populistische en anti-elitaire stromingen te kaderen. Historicus Niels Matheve (K.U. Leuven) schreef een doctoraatsverhandeling over de Belgische elitenetwerken in het interbellum en wees ons op de zaak-Coppée, een affaire over handel met de Duitse bezetter die uitgroeide tot een aanklacht tegen het establishment. Als er iets is wat we uit de zaak-Coppée kunnen leren, is het wel het belang van een onafhankelijke pers.’

De verwevenheid van politieke en financiële macht is sinds de bankencrisis opnieuw een brandende gemeenplaats van de systeemkritiek. De banden van Hillary Clinton met Wall Street waren tijdens de Amerikaanse kiescampagne gedeelde grond voor zowel Trump-kiezers als Sanders-volgelingen.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden