Crowdfunding loopt als een trein

apache-moet-zwijgen

We schreven het eerder al: het zou geweldig zijn mocht de dagvaarding, bedoeld om ons monddood te maken, het tegenovergestelde effect hebben: dat er net meer gezocht en onthuld wordt door een echt onafhankelijk medium. Zo'n gemeenschappelijke middelvinger zou het ultieme signaal zijn aan de partijen die ons het zwijgen willen opleggen, en bij uitbreiding aan al wie de persvrijheid aan banden wil leggen.

apache-moet-zwijgen

Vacature

Daarom nodigden we de vele mensen die reageerden uit om Apache te steunen. Door aandeelhouder te worden van onze lezerscoöperatie, door een abonnement te nemen of met een financiële bijdrage. Een beetje overrompeld door de gebeurtenissen legden we de lat voor de crowdfundingcampagne op 50.000 euro. Met dat geld willen we de juridische kosten dragen maar vooral ook inzetten op nog meer diepgravende journalistiek.

Intussen kunnen we zeggen dat die middelvinger stevig de hoogte is ingegaan: vandaag hebben we via de crowdfunding ruim 54.000 euro opgehaald en de meter loopt nog. Wij lezen er een signaal in dat de behoefte aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek echt wel leeft. Daarom zullen we er op korte termijn een extra onderzoeksjournalist bijnemen. De vacature verschijnt eerstdaags. Blijft de teller lopen, dan kunnen we de komende maanden misschien nog een stap verder gaan.

Twee weken na de dagvaarding hebben we 54.000 euro opgehaald, zijn we onderweg naar 1.000 aandeelhouders en tellen we 2.700 abonnees.

Kers

Het goede nieuws is daarmee nog niet volledig verteld. We tellen intussen ook bijna 950 aandeelhouders. De kaap van de 1.000 is in zicht: allemaal mensen die mee willen bouwen aan een onafhankelijke nieuwsbron die dieper graaft en onthult wat sommigen blijkbaar liever niet willen horen; een medium dat niet in handen is van een grote mediagroep en helemaal los staat van adverteerders; een coöperatie van en voor haar lezers die intussen 2.700 betalende abonnees telt. Met dat aantal lopen we voor op de verwachtingen van ons eigen businessplan dat uitgaat van een break-even na drie jaar.

De kers werd vorige week op de taart gelegd door Wouter Deprez. Hij organiseert op 7 februari De nacht van Apache in De Roma en bracht daarvoor in ijltempo een aantal comedians, schrijvers en muzikanten bij elkaar die samen met ons en onze lezers de persvrijheid in al haar glorie komen vieren.

De affiche is intussen compleet. In alfabetische volgorde mag je verwachten:

 • ALEX AGNEW
 • MAAIKE CAFMEYER
 • BART CANNAERTS
 • WANNES CAPPELLE (HET ZESDE METAAL)
 • HELEEN DEBRUYNE
 • WOUTER DEPREZ
 • MISS ELLY
 • WIM HELSEN
 • STEVEN MAHIEU
 • JEROEN OLYSLAEGERS
 • JOHAN PETIT
 • CHRIS VAN CAMP
 • INGRID VANDER VEKEN

We willen bij deze alle steungevers, abonnees, coöperanten, artiesten, organisatoren ... die ons de voorbije weken meer dan een stevig hart onder de riem staken, heel erg bedanken. De voorbije weken waren op z'n zachtst woelig, maar dankzij jullie komen we hier versterkt uit!

 

LEES OOK
Redactie Apache / 08-02-2017

Onafhankelijke journalistiek als wapen

Wat Donald Trump, Land Invest en de ex-kabinetschef van Bart De Wever bindt? Elk op hun eigen manier geven ze mensen goesting om 'de journalistiek te redden'.
nachtvanapache--lisadeveltere_-2-compressor
Karl van den Broeck / 08-02-2017

"Besparen op redacties is niet langer een optie"

'Wie nu niet investeert in goeie journalisten, riskeert zijn eigen medium overbodig te maken', zei Karl van den Broeck op 'De Nacht van Apache'.
Karl_web©LisaDeveltere_IMG_3364 (1)
Redactie Apache, Liesbeth Van Houdt / 20-10-2016

Apache start crowdfunding

Het geld zal worden gebruikt voor juridische ondersteuning, diepgravende journalistiek en in de strijd voor het behoud van de persvrijheid.
apache-gekneveld-logo-b