Slachtoffers hekelen communicatie en beslissingen UGent

14 juni 2016 Jan Walraven, Thomas Vande Putte
freddy_mortier__anne_de_paepe_
Freddy Mortier & Anne De Paepe UGent (Foto: Schamper (c) Simon Wardenier)

Eén van de twee slachtoffers, van wie de feiten dateren van 2008, had gisteren nog contact met de rector van UGent. Rector Anne De Paepe vroeg haar een formele klacht neer te leggen, om zo de bestuurlijke procedure makkelijker te maken. Het slachtoffer in kwestie weigerde echter een formele klacht in te dienen omdat ze eerder, ondanks verwoede pogingen, nooit gehoord werd. “Het vertrouwen was gebroken. De rector heeft me voor het hele verhaal in de media kwam ook nooit gevraagd formele klacht in te dienen."

Cliëntelisme

Ze hekelt ook de manier waarop de UGent gisteren communiceerde. "We hebben gisteren radeloze en bange mensen aan de telefoon gehad. Mensen die zodanig onder druk werden gezet door het bestuur van de universiteit dat ze een persverklaring moesten ondertekenen waarvan ze zelf wisten dat het een leugen was."

De rector heeft me voor het hele verhaal in de media kwam ook nooit gevraagd formele klacht in te dienen

Het slachtoffer hoopt nu dat de "hoop leugens ontmaskerd zou worden". Het bestaat overal, in elke sector, "maar er heerst aan de Universiteit Gent een ongelooflijke perverse cultuur van cliëntelisme. Er is een beperkte minderheid aan vastbenoemde professoren met een bestuursfunctie die elkaar steeds de hand boven het hoofd houden. Toen rector De Paepe werd verkozen dachten we 'eindelijk een vrouw', maar ook zij geeft nu toe aan dat cliëntelisme."

Bastion

Een ander slachtoffer, dat niet te maken kreeg met seksuele intimidatie maar wel geconfronteerd werd met machtsmisbruik van twee professoren, is verontwaardigd over het "defensieve persbericht" van de UGent. "Dat de universiteit nu in een aantal defensieve persberichten benadrukt dat er wel degelijk middelen en procedures zijn om bescherming te zoeken, vind ik stuitend. Ik was daar. Ik ben op gesprek geweest bij het extern bureau dat formele klachten behandelt. Ik heb mijn getuigenis daar gedaan en kreeg erna bedenktijd over een volgende stap bij een formele klacht."

Er is een beperkte minderheid aan vastbenoemde professoren met een bestuursfunctie die elkaar steeds de hand boven het hoofd houden

De volgende stap zou een grootschalig onderzoek binnen de faculteit geweest zijn. "De moed zakte in m'n schoenen, ik wist dat collega's niet zouden getuigen omdat hun job en verdere carrière afhankelijk is van de proffen in kwestie. En ten tweede, die intimidaties en gesprekken vonden achter gesloten deuren plaats, er staat niks op papier. Het was het woord van een "meisje" tegen het woord van een gerenommeerde prof, die een bastion van loyale proffen achter zich heeft." Uiteindelijk besloot ze om geen formele klacht in te dienen.

Niet gesteund

"Ik voelde me helemaal niet gesteund bij die instantie die formele klachten behandelt. Het eerste wat ze me vertelden was dat ze onpartijdig zouden blijven. Dat is natuurlijk te begrijpen, maar ik had niet het gevoel dat ik als slachtoffer die mensen aan mijn kant had. Ik vond onder meer wel steun bij de facultaire ombudsman, hij stelde zich heel actief op, binnen de mogelijkheden van z'n mandaat."

Ik voelde me helemaal niet gesteund bij die instantie die formele klachten behandelt

Volgens de getuige wist iedereen binnen de faculteit al jarenlang van de feiten af. "Als de universiteit nu zegt dat ze van niets weet, kan ik dat moeilijk geloven. Die gevallen waren zelfs ver buiten Gent bekend. Nu zeggen dat je er niets over wist, vind ik niet geloofwaardig. Je moest al hard je best doen om je ogen en oren er voor te sluiten. Op dit moment is de situatie zo: of het is een formele klacht of het is een ongeloofwaardige 'aantijging'. Zolang er geen formele klachten zijn, is alles wat er gezegd wordt een 'aantijging'. Dat is te zwart-wit. Als slachtoffers of getroffenen liever naar de pers stappen dan naar de universiteit, zegt dat heel veel over hoeveel vertrouwen er is in de universiteit."

Rector Anne De Paepe was de hele avond niet bereikbaar voor commentaar.

LEES OOK