Dedecker: 'Dexia-bestuur heeft boter op het hoofd'

Redactie Apache
_mg_0028-compressor
Debat Apache 24 mei 2016 (Foto: (c) Klaartje Hellebaut)

Door het op grote schaal bijdrukken van geld in Europa, vreest Dedecker het ontstaan van nieuwe financiële zeepbellen. Coeckelbergh vreest niet direct voor de Belgische markt, maar ziet op Europees en Amerikaans niveau wel problemen. Vooral door verzekeraars worden er te snel en te veel leningen uitgedeeld. Ook aan de bedrijfswereld worden er volgens hem te makkelijk te grote bedragen uitgeleend.

Schuldigen ongestraft

Een nieuwe financiële crisis is niet eenvoudig te voorspellen, maar beide heren waren het er wel over eens dat de bankenwereld de vorige had moeten zien aankomen. Coeckelbergh sprak vanuit zijn ervaring bij Crelan, een bank die op het juiste moment risicoposities verkocht en daardoor grotendeels gespaard bleef. "De vier grote Belgische banken, met een zetel in de VS, hadden het moeten zien aankomen", stelde hij.

Niet enkel voorafgaand aan de crisis zijn grote fouten begaan, ook achteraf is er volgens Dedecker te weinig gebeurd. "Tijdens de crisis van 1837 pleegden honderden bankiers zelfmoord, na 2008 promoveerden ze. De schuldigen zijn nooit gestraft." De voorzitter van Lijst Dedecker wees ook op het feit dat Europa grotendeels opdraaide voor de rekening van de Amerikanen. "Wij hebben het failliet van Lehman Brothers cash betaald."

Dexia

Niettemin moeten de Europese en Belgische leiders ook de hand in eigen boezem steken. Zowel Dedecker als Coeckelbergh waren hard voor de (politieke) bestuurders van Dexia. "Een goeie indicator voor het al dan niet falen van een raad van bestuur is de positie van het hoofd van risk management. Bij Dexia is die man niet ontslagen, hij heeft zijn job dus goed gedaan en gewaarschuwd voor de risico's. Maar de raad van bestuur sloeg die waarschuwingen blijkbaar in de wind."

Dedecker, die zichzelf bij het begin van het debat tot laatste volbloed liberaal kroonde, acht niettemin voldoende reglementering nodig in een kapitalistisch systeem, maar dan moet iedereen wel z'n job doen. Voor Coeckelbergh zijn kleinere banken de oplossing, en dan het liefst coöperatieve banken, zoals 'zijn' NewB. "En wat met Arco dan?", wierp Dedecker hem voor de voeten. "Coöperatieve banken doen het over het algemeen beter en zijn voorzichtiger. Je moet er wel het iets kleinere rendement bijnemen", antwoordde Coeckelbergh.

_mg_0028-compressor
Debat Apache 24 mei 2016 (Foto: (c) Klaartje Hellebaut)

Cinema Apache

Apache vertoonde op dinsdag 24 mei de film The Big Short in samenwerking met de Antwerpse stadsbioscoop Cartoon's. Voor de film gingen Dirk Coeckelbergh en Jean-Marie Dedecker met elkaar in debat over de oorzaken en gevolgen van de financiële crisis. Bekijk hier het volledige debat.

Na de zomer trekt Apache opnieuw naar de cinema om films te tonen die ertoe doen met verhalen die de wereld kunnen verklaren. Elke film wordt gekaderd door een debat, lezing of interview.

Dit artikel kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid.
LEES OOK
Tom Cochez / 05-10-2010

Het ongerijmde bewijs van N-VA

Al drie jaar lang wordt dag in dag uit de geloofsbelijdenis van N-VA in de praktijk gebracht: dit land werkt niet meer. De partij leverde daartoe zelf het bewijs uit het…
Bart De Wever