Lisbeth Imbo weg bij De Morgen na vertrouwensbreuk

20 april 2016 Tom Cochez
header1
Campagne De Morgen
399px-Lisbeth_Imbo_675
Lisbeth Imbo (Foto Wikipedia)

'Lisbeth en An verpersoonlijken de waarden waarop De Morgen inzet: tegen de stroom in, niet om te schoppen maar wel om te luisteren en te verbinden. Die waarden vertalen ze dagelijks in hun inhoudelijke keuzes alsook in de manier waarop ze leiding geven aan de redactie.' De woorden van Paul Daenen, directeur-uitgever bij De Persgroep, dateren van nauwelijks anderhalf jaar geleden. Het moment waarop An Govaerts en Lisbeth Imbo aftredend hoofdredacteur Yves Desmet opvolgden aan het hoofd van de krant.

Crisisvergaderingen

De lovende woorden van toen ten spijt, werd gisteren het vertrek van Lisbeth Imbo aangekondigd. An Govaerts wordt bijgevolg, op zijn minst tijdelijk, de enige hoofdredacteur van De Morgen. In het bericht dat de krant zelf verspreidde over de wissel aan de top, heet het bij de vertrekkende hoofdredactrice dat 'het tijd is voor iets nieuws' en dat 'De Persgroep een groot bedrijf is met veel kansen.' Ook in een intern verstuurde mail klinkt het rozengeur en maneschijn:

Een werkgroep is volop bezig om dat veelbelovende verhaal verder uit te rollen. Zulke momenten zijn altijd goed om de balans op te maken als hoofdredacteur. Die is uiteraard positief gezien het parcours dat De Morgen de afgelopen jaren heeft afgelegd. Alles en iedereen staat klaar voor die verdere stap. Ik dus ook.

Maar zoals wel vaker wanneer mediabedrijven over zichzelf communiceren, is ook deze keer het achterliggende verhaal een stuk minder fraai dan het in de officiële communicatie wordt gepresenteerd. De voorbije maanden nam de krant afscheid van een flink aantal journalisten. Sommigen werden om onduidelijke redenen de laan uitgestuurd of op non-actief gezet, anderen stapten zelf op. Die evolutie kwam de voorbije weken in een stroomversnelling.

Daarop volgden verschillende crisisvergaderingen. Het vertrouwen in de hoofdredactie - meer specifiek in Lisbeth Imbo - werd opgezegd en dat werd vervolgens door een aantal leidinggevenden gecommuniceerd aan de top van het bedrijf. Daar werd beslist om Lisbeth Imbo meteen aan de kant te schuiven. Helemaal verrassend is die beslissing aan de top van het bedrijf niet. Afgelopen zomer al werd vanuit De Persgroep subtiel gezocht naar opvolging voor Imbo aan het hoofd van de krant.

De voorbije jaren zag De Morgen Klaus Van Isacker, Bart Van Doorne, Peter Mijlemans, Wouter Verschelden, Brecht Decaestecker en Yves Desmet vertrekken uit de hoofdredactie

Top-down

Aan de basis van de vertrouwensbreuk met de redactie ligt de manier waarop Imbo (mede)leiding gaf. Haar aanpak wordt intern omschreven als 'autoritair' en zeker bij een aantal mensen die de krant (moesten) verlaten, speelde op de achtergrond een verzuurde relatie met de hoofdredactie.

Imbo is niet de eerste adjunct- of co-hoofdredacteur die bij De Morgen vertrekt: de voorbije jaren zag de krant Klaus Van Isacker, Bart Van Doorne, Peter Mijlemans, Wouter Verschelden, Brecht Decaestecker en Yves Desmet vertrekken uit de hoofdredactie.

De structurele verklaring waarom De Morgen in sneltempo hoofdredacteurs verslijt, situeren insiders al langer bij de pogingen om de 'werkwijze Het Laatste Nieuws' van bovenuit op te dringen. Die werkwijze impliceert een uitgesproken top-down benadering waarbij nog weinig belang wordt gehecht aan journalistieke ervaring. De Persgroep werkt voor al haar titels met twee 'super hoofdredacteuren' - de voormalige hoofdredacteuren van Het Laatste Nieuws, Paul Daenen en Jaak Smeets - die de echte beslissingen nemen en de feitelijke hoofdredactie eerder als een uitvoerend verlengstuk van zichzelf zien. De hoofdredactie ziet bijgevolg vaak eerder gemaakte afspraken en beslissingen zonder pardon van bovenuit geannuleerd worden en kan vervolgens haast niet anders dan 'autoritair' en 'zonder uitleg' optreden of terugkomen op de eerder gemaakte beslissingen.

LEES OOK