Doeltreffend in overtreffende trap

Chris Van Camp
CHRIS VAN CAMP
CHRIS VAN CAMP

Tenminste in de week, want op vrijdag geef ik toe aan de stadsvlucht en verschans me in de Zeeuws-Vlaamse polder. Hier lijkt elke dreiging ver af. Op wat mistslierten en een stevige westenwind na komt er niets op je af. Helaas is het een bucolische schijnveiligheid die zich afspeelt in de overlapping van de gevarenzone tussen de nucleaire installaties van Doel en het Zeeuwse Borsele.

Doel

Als ik het dagblad De Stem mag geloven, verkeert de reactor in Borsele in uitstekende conditie en is de plant een haast oninneembaar fort. Vijf veiligheidsringen zijn rond de kerncentrale getrokken. De eerste ringen zijn bedoeld om indringers te ontdekken en vervolgens te vertragen. Achter de schermen neemt de beveiliging dan al maatregelen. De ringen dicht bij het nucleaire deel kom je normaal gesproken niet door. Uit dezelfde editie leer ik dat het met Doel anders gesteld is. En dan hebben we het niet eens over beveiliging, maar gewoon over de erbarmelijke staat waarin de oude knar na 40 jaar dienst verkeert. De ene panne volgt de andere op. Volgens Jan Jambon is het feit dat de centrale zich zo vaak automatisch uitzet net een teken van veiligheid. Ook Electrabel wuift alle risico weg. Zo voelt het anders niet. Vooral niet nu zelfs provinciegouverneur Cathy Berx zich na de panne in de nacht van woensdag op donderdag openlijk zorgen maakt.

Dat heel Vlaanderen en een flink stuk van Nederland ligt te woelen naast die tikkende tijdbom wil maar geen nieuws worden, maar als de gouverneur haar werk doet en Jambon om een bijgestuurd noodplan vraagt, dan moet het in de krant. Zonder veel poeha wordt er ook voor het eerst toegegeven dat het defect wél in de nucleaire zone optrad, terwijl krakken en scheuren tot nu toe gemakkelijkheidshalve altijd in het niet-nucleaire deel van de installatie werden gesitueerd. Maar goed nieuws: Doel 1 draait al weer. Als je auto niet door de keuring geraakt, mag je er niet mee blijven rijden, maar een kernreactor op een steenworp van een dichtbevolkt, stedelijk gebied die mag je blijven in gang trappen als een ouwe snorfiets.

Hey, ik pendel tussen de Meir, Doel en Borsele. Hoe gezond is dat? 

Creperen

En dan moet het beste nog komen: het kabinet van Minister Jambon ziet de ernst er van in en belooft tegen juni het nieuwe nucleaire noodplan klaar te hebben. Hoeveel nachtjes proberen te slapen is dat nog? Maar wat maakt het uit. Als er wat gebeurt, is er geen plan meer. Vergeet die jodiumtabletten, doe de moeite niet om geëvacueerd te worden. Je wil niet in een overbevolkte turnzaal creperen. Want dat doen we als er wat voorvalt, we gaan allemaal dood. Wie geluk heeft meteen, wie wat verderop woont net zo dramatisch maar dan tergend langzaam. En hoe! Toen ik een bevriende arts vertelde dat we ook in Zeeuws-Vlaanderen jodiumpillen bedeeld kregen, haalde ze de schouders op. Op mijn vraag wat ik me bij de gevolgen van blootstelling aan radioactiviteit moest voorstellen, antwoordde ze: dat wil je niet weten. Tuurlijk ging ik het daarna uitgebreid opzoeken. En ja, ik wou dat ik het niet wist.

Eufemisme: je bent misselijk, braakt, je hebt diarree. Je hoofd bonkt, je hebt een nucleaire kater. Dat heb je al bij geringe straling. Wie dichter bij de prijzenpot zit, verliest ook nog plukken haar, je beenmerg gaat er aan, je bent doodop. Er ontstaan ook brandwonden en stoornissen in de bloedaanmaak. Je krijgt bloedingen en infecties. Het walking ghost syndroom. Eigenlijk rot je langzaam, je desintegreert op de tijd van een week tot een paar maand. Maar geen probleem tegen dan is het nucleaire noodplan af voor de meest riskante nucleaire installatie ter wereld: Doel. What’s in a name?

Ik moet lachen om een rookverbod, gezeik over gezonde voeding en richtlijnen voor meer beweging. Stilaan ook met terrorisme en straatsoldaten. Ik zie de humor in van politici die met de hand op het hart beweren verantwoordelijkheid te nemen. Ik vind de tarieven van Electrabel lachwekkend laag als je ziet wat je er allemaal voor terugkrijgt. Ik weet het, vast hysterie als nevenwerking van teveel dreiging in één keer. Hey, ik pendel tussen de Meir, Doel en Borsele. Hoe gezond is dat?  Wanneer ik naar mijn Zeeuwse tuin kijk, troost me de gedachte aan de weelderige fauna en flora die in het verlaten Tsjernobyl tiert. Fijn weekend.

LEES OOK
Jeroen Olyslaegers / 07-03-2016

Scheur

Klusjesmannen buigen zich over de scheurtjes van onze bejaarde kerncentrales, kernreactoren worden om de haverklap platgelegd of heropgestart. Ondertussen bedenkt minister van…
JEROEN
Jeroen Olyslaegers / 04-01-2016

Doel

De 'incidentjes' met de hoogbejaarde kerncentrales van Doel en Tihange ziet Jeroen Olyslaegers als palliatieve signalen. Een pleidooi voor een nieuwe wereld met duurzame energie…
JEROEN
Chris Van Camp / 20-11-2015

Hoffa

'Ze hebben gelijk de woestijnelite, wat zijn we hoerig in het westen! Een giga Paard van Troje stallen, in ruil voor 900 man aan het werk' Chris Van Camp is geen vurige fan de…
CHRIS VAN CAMP