Koro 14 maart ’16

1

Een week lang heeft burgemeester Augustus van Antwerpen gezwegen in alle talen, zelfs in het Latijn. Maar dit weekend was het weer prijs. Zaterdag dook hij op in het VTM-journaal. Wij zagen hem op de parking van een hotel uit een soort golfkarretje kruipen met een stapel papier onder zijn arm. “Ik had u hier liever niet ontmoet” zei hij aan de reporter, die had kunnen antwoorden “dan had je ons niet moeten bellen”, maar zweeg.

BERTDe stapel papier bevatte naar verluidt allemaal plannen om het gat in de begroting te dichten * Ik ken een zeer probaat middel voor de burgemeester om zijn gat in de begroting te dichten: rijstwater drinken * En gisteren zat hij, of liever stond hij, in De Zevende Dag voor een debat, dat hij als vanouds beschouwde als een monoloog met hinderlijke onderbrekingen van iemand die zijn partij niet genegen is en van een moderator * “Men wil de N-VA van alles de schuld geven” was een van zijn betere quotes * Naast “Als men bij de onderhandelingen morgen zegt; N-VA, doe maar, dan lossen we de begroting op”. Voor dat soort grapjes kochten mijn ouders vroeger de in Vlaanderen wereldbekende scheurkalender De Druivelaar van drukkerij Strobbe * Als de coalitiepartners zeggen “doe maar”, dan geeft Van Overtveldt zichzelf drieduizend euro opslag * Fractievoorzitter De Roover zei het nog “Die drie miljard zijn naar de mensen gegaan” * Een week lang zwijgen, nadenken, om de twee uur je mond spoelen met azijn van ‘de blauwe hand/la main bleue’, het doet wat met een mens. Plots had burgemeester Augustus de helderste inzichten. Hij is tegen de Turken maar toch ook een beetje ervoor, hij heeft altijd alles al gezegd maar niemand geloofde hem, hij is niet tegen de Conventie van Genève maar hij trekt er zich niets van aan, hij mag onzin uitkramen want de kiezer heeft altijd gelijk en het gat in de begroting is de schuld van de sossen, want had hij zich niet zo hard moeten bezighouden met de sossen dan had hij beter op de begroting kunnen letten * Ik hoop dat ik in de dagen die me resten ooit nog eens een TV-debat mag meemaken tussen burgemeester Augustus en Raoul Hedebouw. Maar als de VTM of de VRT op zo’n idee komt, zal de burgemeester vermoedelijk weer juist in een periode zitten van zwijgen, nadenken en om de twee uur een soeplepel azijn van ‘de blauwe hand/la main bleue * KORO, het kroniekje dat de debatcultuur hoog in het vaandel voert! *

Auteur: Bert Verhoye

Auteur, oprichter van het theatergezelschap De Zwarte Komedie in Antwerpen. Voormalig journalist bij De Nieuwe Gazet.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid