Debat

6

Je hoeft niet over een groot inlevingsvermogen te beschikken om je te kunnen inbeelden dat er vanmorgen allicht een vreemd sfeertje hing op het partijhoofdkwartier van de sp.a. Voorzitter John Crombez heeft dit weekeinde immers heel duidelijk gemaakt dat hij te vinden is voor het mogelijk Europees ideetje van een andere sociaaldemocraat, geheten Samsom die met noordelijke nuchterheid de vluchtelingen stante pede terug wil sturen naar Turkije. Lekker flinks. Lekker niet ten gronde over nagedacht. Lekker geen oplossing op lange termijn.

JEROENEr gaat nu een grafiek rond op sociale media die met een andere nuchterheid laat zien dat de Europese Unie rond de eeuwwisseling veel grotere aantallen vluchtelingen heeft opgevangen waardoor je alleen maar kan vaststellen dat onze samenleving nog steeds aardig wat draagkracht heeft en dat we daar eigenlijk simpelweg fier op mogen zijn. Fier? Man, je wordt bijna gelyncht als je daarover begint. Blindheid is dan nog het minste verwijt. De trollen dansen nu op elk moment van de dag en onversneden angst moet keer op keer worden gehonoreerd met een knieval ten opzichte van onmenselijkheid. Ja, dat is een karikatuur en nee, dat helpt een mogelijk debat niet. Dat was mijn emo-momentje, want ja als je zegt dat vluchtelingen nog steeds mensen zijn, dan ben je vandaag de dag “emo”.

Turkije

Over vluchtelingen lijkt er geen debat mogelijk. Er moet worden geroepen, verweten en gevochten, als een dorp uit een Asterix-album. Het helpt niet als je moet vaststellen dat een sociaaldemocratisch voorzitter maar één vorm van realisme blijkt te aanvaarden, slechts een ‘laatste kans’ voor een oplossing ontwaart en dat net dat ideetje door rechts al een tijdje wordt gepromoot. Het helpt evenmin dat dit ideetje simpelweg onwettig is, zoals onder andere Amnesty International dat al wist te melden.

Wat ook niet best is; de manier waarop Turkije een grote rol krijgt toebedeeld binnen het kader van dit ideetje. Turkije, redder want buitenwipper van een angstig Europa… de heer Crombez en de heer Samsom kruipen hierbij in een bijzonder vreemd bed. Mochten de geruchten waar zijn en komen er echte bewijzen naar boven in de mainstreampers dat Turkije bijzonder twijfelachtige banden heeft met de islamofascisten van IS, dan is het plaatje compleet. Dan is het officieel: wit is zwart geworden en zwart wit.

Nee, er is geen debat, want teveel partijen zitten dezelfde dingen te roepen in de hoop hun kiezers bij zich te houden

Bloedarmoede

Nee, er is geen debat, want teveel partijen zitten dezelfde dingen te roepen in de hoop hun kiezers bij zich te houden. Daar bestaat een woord voor. Bloedarmoede. Maar lafheid mag ook. Er is geen debat als angst algemeen wordt. De verwarring van mensen met een lidkaart van de sp.a moet nu groot zijn. Wie weet nu intussen nog waar ze daar aan de top van die partij voor staan? Volgens mij is het antwoord simpel en treurig. De partij staat sinds gisteren voor waar ze mogelijk scoort bij kiezers, wat dat ook mag wezen. Dan heb je geen kapitein of een roer meer nodig, maar wordt een opiniepeiling je kompas.

Het feit dat het debat wordt doodgeknepen door angst en conformisme is een slechte zaak voor de democratie, en mochten ze aan de rechterzijde daar even over nadenken, komen ze allicht tot een gelijkaardige conclusie. De verwarring aan de linkerzijde maakt duidelijk dat veel mensen écht iets helemaal anders willen: een partij die de moed heeft om voor doelstellingen op lange termijn te gaan, die haar sociaaldemocratie eindelijk eens op de leest van de 21ste eeuw wil schoeien enzoverder, enzovoort. Intussen ligt het Vlaams Belang in een hangmat slapend rijk te worden in de peilingen. Hun wereldbeeld dreigt het beeld van deze samenleving te worden. Elke dag opnieuw wordt dat meer realiteit. Bloedarmoede. Lafheid. Ideetjes.

Auteur: Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (°1967) schrijft romans, theaterstukken en columns. Zijn nieuwste roman Wil komt in augustus uit bij de Bezige Bij. Hij werkte samen met Occupy Antwerp voor acties rond armoede in de stad en richtte met vrienden de zogenaamde ‘geefpleinen’ op. In 2014 kreeg hij de Edmond Hustinx-prijs voor zijn theateroeuvre en de Ark-prijs van het Vrije Woord.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid