FWO-baas Tack kocht eigen onbestaande prijs

4

FWO-baas Jurgen Tack raakt totaal verstrikt in zijn verhaal over de onbestaande ‘prestigieuze prijs’. Apache ontdekte dat hij de beloning daarvoor  – een kunstfoto – zelf ging kopen in een galerij op de Avenue Louise twee weken vóór de prijsuitreiking in Dublin. Documenten leren dat die informatie, samen met andere bezwarende elementen, op tafel lag tijdens het gesprek tussen Tack en FWO-voorzitter Paul De Knop (VUB). Toch behield die laatste na afloop het vertrouwen in Tack.

Jurgen Tack

Jurgen Tack

Op 27 juni 2012 wandelde Jurgen Tack de Young Gallery binnen, gelegen aan de Brusselse Avenue Louize 75B. Hij kocht er voor 3.000 euro een kunstwerk van de Britse fotograaf Nick Brandt. De uitbater van de galerij bevestigt dat aan Apache, op basis van de bij die gelegenheid opgemaakte factuur. Ruim twee weken later trok Tack naar Dublin, naar eigen zeggen om er de prestigieuze ESTIMA award op te halen. Daarvoor werd hij bedankt met de kunstfoto van Brandt die hij twee weken eerder zelf had gekocht.

Overleden collega

Kersvers secretaris-generaal van het FWO, Jurgen Tack, kwam in opspraak nadat Apache publiceerde over de onbestaande prijs die hij in juli 2012 won. Een prijs waar hij uitgebreid mee uitpakte en die ook werd vermeld in zowel zijn sollicitatiebrief als in het cv waarmee hij kandideerde voor de positie van secretaris-generaal van het FWO.

Op 8 december, een aantal dagen na publicatie werd Tack op het matje geroepen bij VUB-rector Paul De Knop, huidig voorzitter van het FWO. Dat gesprek vormde de basis van het initiële onderzoek dat De Knop namens de vijf Vlaamse rectoren voerde, en uiteindelijk leidde tot de mededeling dat “Jurgen Tack te goeder trouw heeft gehandeld en dat zijn professionele integriteit geenszins in het gedrang komt.”

In het gesprek met De Knop, zo leert het verslag dat Apache daarvan kon inzien, komt de kunstfoto, ter waarde van 3.000 euro ter sprake. De foto wordt door Tack bij die gelegenheid ook getoond aan De Knop.

De aankoop ervan zou volgens Tack zijn gebeurd nadat zijn toenmalige collega Jos Van Slycken een telefoontje zou hebben gekregen van ESTIMA met de mededeling dat “INBO in de prijzen was gevallen”. Van Slycken is de collega aan wie Tack in het persbericht van 13 juni de onbestaande award opdroeg. Van Slycken overleed kort voor de prijs werd uitgereikt.

Opvallend is dat voorzitter De Knop ondanks de bezwarende informatie toch het vertrouwen in Jurgen Tack behield

In het intussen verwijderde (maar hier opgeslagen) Engelstalige persbericht over de ESTIMA wordt ook de naam van de Britse kunstfotograaf vermeld. Of Tack de aankoop in de galerij met eigen middelen of met middelen van het INBO betaalde, is een vooralsnog onopgehelderde vraag.

Geen contactgegevens

Uit de documenten die Apache kon inkijken, blijkt ook ontegensprekelijk dat Tack de prijs vermeldde in zowel zijn cv als de sollicitatiebrief die hij bij het FWO indiende. In zijn sollicitatiebrief benadrukte Tack overigens ook het belang van onderzoeksintegriteit.

In een nota van het gesprek staat het volgende:

Tijdens het gesprek met de Selectiecommissie werd deze award vermeld als een pluspunt voor de managementcapaciteit van Jurgen Tack.

Dat is opvallend omdat rector De Knop eerder zei dat de onbestaande prijs nooit ter sprake kwam tijdens de sollicitatie.

Ook opvallend: uit de nota blijkt dat Tack aan De Knop, een week nadat Apache hem voor het eerst contacteerde over de prijs, nog steeds geen contactgegevens voor te kunnen leggen. Op de vraag van De Knop of hij een kopie van de uitnodiging kan krijgen, antwoordt Tack dat die “wordt bezorgd.”

Het is niet de eerste keer dat Tack naar contactgegevens werd gevraagd. In het verslag wordt een gelijkaardig voorval behandeld uit augustus 2012. Toen zou er door het INBO, zijn vorige werkplek, zelf aan Tack gevraagd zijn naar contactgegevens van ESTIMA. Tack meldde toen dat die gegevens op de pc van zijn toen reeds overleden collega Jos Van Slycken bewaard werden en dat die dus voor hem niet direct toegankelijk waren. Uiteindelijk zou Tack ze nooit bezorgen.

Tijdens het gesprek met De Knop schoof Tack de verantwoordelijkheid voor het debacle met ESTIMA in de schoenen van zijn overleden collega

Slechte thriller

Tijdens het gesprek met De Knop schoof Tack de verantwoordelijkheid voor het debacle met ESTIMA in de schoenen van dezelfde collega aan wie hij de prijs opdroeg. Van de prijsuitreiking in Dublin zijn er geen foto’s. Tack poseerde in de bij het persbericht gevoegde foto’s enkel voor een congresgebouw in Dublin.

Ondanks de duidelijk bezwarende  informatie concludeerde De Knop na dit korte onderzoek dat “Jurgen Tack te goeder trouw heeft gehandeld en dat zijn professionele integriteit geenszins in het gedrang komt.”

“Dit leest als een heel slechte thriller,” reageert Vlaams Parlementslid Bart Van Malderen (Sp.a) die eerder al een parlementaire vraag stelde over de gebeurtenissen binnen het FWO. Hij laat het aan het FWO om een beslissing te nemen, maar eist onmiddellijk transparantie. Hij hekelt ook de communicatie die de bevoegde minister Philip Muyters (N-VA) over het geval Tack voerde. Muyters stelde in een eerste reactie geen twijfels te hebben bij de integriteit van Tack.

“De minister heeft duidelijk te snel gereageerd,” stelt Van Malderen. “Via de regeringsafgevaardigde in de Raad van Bestuur van het FWO had hij beter eerst het cv en andere documenten opgevraagd alvorens een voorbarig oordeel te vellen.” Het Vlaams Parlementslid wijst erop dat Muyters niet enkel “slechts geldschieter” is van het FWO, zoals zijn woordvoerder in een reactie liet verstaan. Zijn kabinetschef, Koen Algoed, zetelt in de raad van bestuur van het FWO. Van Malderen wil ook duidelijkheid krijgen over overheidsmiddelen die Tack eventueel gebruikte voor deze prijs.

Paul de Knop was niet bereikbaar voor commentaar.

Auteur: Jan Walraven

Jan Walraven schrijft sinds april 2015 voor Apache. Zijn boek, ‘De diefstal van de eeuw’, over privacy en de tentakels van technologie, is sinds 10 september te koop. Hij tweet af en toe als @jnwlrvn.

Word lid

Steun onze advertentievrije onderzoeksjournalistiek en mis geen enkele onthulling. Ja, ik word lid

Word nu lid van Apache en geniet van deze voordelen:

  • Toegang tot alle ruim 4.000 artikels
  • Deel de artikels gratis met je vrienden
  • Toegang tot alle dossiers en het volledige archief
  • Treed in discussie met journalisten en andere lezers
  • Korting op events en andere journalistieke producten, zoals e-books