Zuïst versus staatskist

13

“In IJsland moet iedereen, gelovig of niet, jaarlijks ‘religieuze belasting’ betalen. Dit geld wordt vervolgens door de staat in de kerk gestoken in de vorm van subsidie”. Zo begint een uit The Guardian vrij letterlijk overgenomen artikel over het Zuïsme, een Ijslandse protestreligie. Het staat plots op verschillende krantensites, alsof nieuws een estafettestokje is. In een vlaag van dyslexie las ik ‘geloof het of niet’. Wat ik vooral niet geloofde was dat men bij het herkauwen van het artikel voor de Vlaamse lezer niet eens de moeite had genomen om aan te geven dat wij net zo goed een deel van onze oogst moeten afstaan aan religieuze clubs waar we niet noodzakelijk lid van zijn.

CHRIS VAN CAMPMaar die portie “straffe IJslandse verhalen”, over locals die zich in tegenstelling tot ons mak kiesvee niet laten ringeloren, wordt in de media geserveerd als een verkwikkende blik op een rebels walhalla. Altijd weer goed voor flink wat likes op facebook.  Dat was zo toen de Ijslanders weigerden het gelag van de banken te betalen en dat is ook nu weer het geval. Vrieskou en het noorderlicht stimuleert blijkbaar out of the box denken. Kort: om het sponsoren van religies tegen te gaan, richtte men in 2013 zelf een nieuwe religie op, die als kerntaak heeft het terugstorten van dat geld aan iedereen die “gelooft” dat religies hun eigen bonen maar moeten doppen. Om de kerk een naam te geven, kozen ze voor de opwarming van het Zuïsme. Ooit een Sumerische religie ontstaan uit de Mesopotamische mythologie, die gelijkenissen vertoont met het jodendom en christendom. Niks bijzonders dus op de nieuwe missie na. Onnodig te zeggen dat het de snelst groeiende religie in Ijsland is. Maar toch is de regering nog niet gezwicht om gevolg te geven aan dit oorverdovende signaal en de religiebelasting af te schaffen.

Wierook en mirre

Bij ons gingen in het verleden ook al stemmen op om de belastingbetaler zelf te laten bepalen aan welk levensbeschouwelijk doel we ons zuurverdiend geld willen geven. Toen de kranten nog bol stonden over misbruik in de kerk en Roger Van Gheluwe nog niet op vakantie was in het verborgene, maar gewoon een household name was, wou plots iedereen uit het doopregister. Iets wat een wensdroom bleef, want Rome erkent blijkbaar geen C4. Maar elke waan van de dag wordt ooit overschaduwd door zijn opvolger. Geen haan die er nu nog naar kraait. Vooral niet nu we dagelijks krijgen voorgerekend hoeveel elke straatsoldaat ons kost en hoeveel wierook en mirre we naar multinationals dragen. De offerblok lijkt een peulschil.

Toen kranten nog bol stonden van Roger Van Gheluwe, wou plots iedereen uit het doopregister. Een wensdroom, want Rome erkent geen C4

Sterker nog, hier en daar gaat er oog in oog met het geweld in de naam van Allah zelfs gemonkel op dat we onze christelijke waarden wat moeten oppoetsen. Al was het omdat in dialoog met de islam de ongelovige geen stem heeft. Feit, maar universele waarheid? Nuchter denkende, vrije mensen laten zich plots positief uit over de paus. Hij zou een goeie zijn die grote kuis wil houden in het Vaticaan. Hij zou tegen de spilzucht van Rome zijn en de machtsgeile decadentie van de kardinalen. Blablabla… Zolang ze geen menselijk schild vormen tegen de uitwassen van welke religie ook en in het Vaticaan – Jozef en Maria indachtig – geen vluchtelingen opvangen, blijf ik het een duivelse club vinden die ik niet wil steunen. Goeie paus of niet.

Investering in aflaten

Ik wil gewoonweg niet bijdragen aan het in stand houden van kransjes voor katholieken, maar evenmin voor speeltuinen van orthodoxen, anglicanen, protestanten, joden en moslims. Ik wil hun gebouwen niet onderhouden, hun leermeesters niet betalen. Dat mensen dat doen die denken niet zonder te kunnen. Doe maar, maar reken niet op mijn solidariteit, die is er blijkbaar in het sukkelstraatje van het hiernamaals ook niet voor mensen zonder lidkaart. Noch wil ik dat men er automatisch vanuit gaat dat wanneer ik geen van bovenstaande erkende godsdiensten aanhangig ben, ik tot de geïnstitutionaliseerde vrijzinnigen behoor. Nee dus.

Het leeuwendeel gaat nog steeds naar de katholieke kerk, die zich als grootste religie blijft profileren op basis van doopregisters en inwoners van een parochie

Ik ben niet de enige die de investering in aflaten niet ziet zitten. In de bijdragen van Kif Kif zit er ook aardig wat wrevel over het belastinggeld van de in getale onderschatte moslim (5%?) wiens belastinggeld naar het katholieke patrimonium vloeit. Daar hebben ze gelijk in. Zolang de overheid voor de toelage uitgaat van vage indicatoren is de verdeling een aanfluiting. Het leeuwendeel gaat dus nog steeds naar de katholieke kerk, die zich als de grootste religie blijft profileren op basis van doopregisters en inwoners van een parochie. Terwijl er op een paar ouwe bessen na en wat begrafenisgangers in kerken alleen nog toeristen komen uitpuffen.

Maar of we die meer dan 70 miljoen euro nu in nieuwe moskeeën moeten investeren… Hoe moeilijk kan het zijn om in ons land een vrolijke tak van de Ijslandse Zuïsten tot volle bloei te laten komen? Ik geloof er precies nu al een beetje in. Ik beloof op mijn communiezieltje met mijn teruggekregen bijdrage een mooi, stichtend boek te kopen. Eentje dat me leert hoe we daarna de subsidies aan politieke partijen kunnen slopen. Laat dat een fijne heidense kerstgedachte zijn.

Auteur: Chris Van Camp

Chris Van Camp deed alles wat je schrijvend (voorlopig) ongestraft kan doen. Ze schreef columns voor Apache, De Morgen, Klara en Knack, theaterteksten en boeken.

Word lid

Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu nog aan 6,66 euro per maand.


Ja, ik word lid