

Celebritynieuws uit De Morgen, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal en Story werd geanalyseerd en vergeleken. Het resultaat is bemoedigend: slechts in 24% van de gevallen ging het om het privéleven van een celebrity en in meer dan de helft van de steekproeven focuste het artikel net op het professionele leven van de ster. Bovendien was de toon meestal eerder neutraal dan sensationeel.
Bekende Vlamingen
“Dat laatste is wellicht gerelateerd aan het feit dat Vlaamse ontspanningsmagazines goede werkrelaties met Vlaamse celebrity’s willen onderhouden”, denken de onderzoekers. Dat die werkrelatie er is, wordt gereflecteerd in het grote aantal celebritycitaten in ontspanningsmedia.
Direct contact met Bekende Vlamingen maakt origineel nieuws mogelijk. In minder dan 10 procent van de gevallen verwezen magazines naar een ander medium als bron, kranten die zich niet specialiseren in celebritynieuws doen dat dubbel zo vaak. “Al kan het zijn dat magazines gewoon minder transparant zijn over de mate waarin ze voor hun berichtgeving een beroep doen op andere media”, aldus de onderzoekers.
Meer dan 90% van de celebrity’s die in het Vlaamse nieuws aan bod komen, is blank en hetero
Dat media in Vlaanderen misschien galanter zijn dan elders, wil daarom niet zeggen dat ze ook diepgravender zijn. Het onderzoek toont aan dat celebritynieuws zelden publiek belang heeft, erg vaak naar onidentificeerbare bronnen zoals "een vriend" verwijst en dat magazines slechts in 3 procent van de gevallen hun bronnen checken. Het gebrek aan betrouwbare bronnen wordt gemaskeerd door gebruik van de voorwaardelijke wijs, expliciete verwijzingen naar geruchten en gekleurde taal die verraadt dat het niet om een neutraal artikel gaat.
Diversiteit
Het gebrek aan diversiteit in de media is meer zorgwekkend dan de 'tabloidisering'. “Meer dan 90% van de celebrity’s die in het Vlaamse nieuws aan bod komen, is blank en hetero", ontdekte Steunpunt Media. Dat gebrek aan diversiteit reflecteert in belangrijke mate het gebrek aan diversiteit onder BV's. Toch toont het onderzoek dezelfde vorm van ongelijkheid aan bij kranten die zich meer richten op het Amerikaanse celebritylandschap, dat nochtans diverser is dan het Vlaamse.
Meer "popularisering" dan sensatie dus, maar dan popularisering met een opvallend gebrek aan diversiteit.