Hoffa

8

Gevoel voor timing heb je, of heb je niet. Uitgerekend nu denken dat je kerst gaat vieren met de Saudische familie Al Issa en in je pakje 3,7 miljoen en een bon ‘goed voor 900 jobs’ vinden, is minstens wat onhandig. Of onwetend, want die mensen doen niet aan kerst en cadeaus. Maar misschien ben ik overgevoelig aan omen?

CHRIS VAN CAMPVast de decadente Gallo-romein in mij. Niets dat het Antwerps Havenbedrijf, Van Peel, Bourgeois of de anders aardig Latijn-bekkende De Wever kan doen stoppen met snoeven over hun nieuwe vrienden. Alle onderzoeksjournalistiek ten spijt, worden ze niet wijzer. Ze vegen “die linkse lastercampagne” als ontsierende schilfertjes van hun schouders. Maar wat als nu ook al Patrick Dewael hen tot bedachtzaamheid aanmaant?

Vuile vis

Ok, ik vind niet dat we ook maar enig contact moeten hebben met regimes die mensenrechten aan hun laars lappen en waar schrijvers voor deze eigenste column zweepslagen zouden krijgen. Dat geslijm met China zint mij ook niet. Maar meer nog, vind ik in dit verhaal de aard van het bedrijf van een ongelofelijk cynisme getuigen. Afvalverwerking. Was dat niet de sector waar de maffia zo dol op was? Alleen al omdat die hopen smurrie letterlijk en figuurlijk een prima dekmantel zijn voor allerhande dat het daglicht niet mag zien. Nooit de film Hoffa met Jack Nicholson, over de corrupte vakbondsleider gezien? Burgemeester Bart duidelijk niet, want dan wist hij welke vuile vis hij aan de haak heeft hangen.

Nu we toch ongewild figureren in het slecht gebrachte eindspel, en overspoeld worden met filmpjes waarin we mits vreemdsoortige, cryptische boodschappen de toekomst voorspeld krijgen, moeten we toch een paar clues snappen. Waarom die opgeheven vinger er altijd bij moet, blijft me een raadsel. Het spreken in code begint me aardig te lukken. Wat wil zeggen: Technologisch gaat het om een wereldprimeur. Een ongeziene ramp? Een flater van jewelste? In deze tijden zou ik voor een wereldprimeur liever bedanken als er verder niets dan schimmigheid over het plan hangt. Iets met afval en chemie, volstaat niet.

Ze hebben gelijk de woestijnelite, wat zijn we hoerig in het Westen! Een giga Paard van Troje stallen, in ruil voor 900 man aan het werk

Hoerig

Welk afval? Ik wist niet dat wij buiten kernafval een afvalprobleem hadden. Dus er komt afval van elders ook nog eens naar vervuild Antwerpen en dat gaat op een boogscheut van de stad verwerkt worden tot chemische producten. Ooit van noord-westenwind en 8 beaufort gehoord? De verwerkingstechnologie zou voor het eerst worden toegepast… Een experiment dus! Fijn dat we er vanop de eerste rij mogen bij zijn. Waarom moet die primeur hier net plaatsvinden en niet pakweg in de woestijn? Die vraag heeft hopelijk iemand gesteld. Die vraag en liefst ook nog “wat is jullie definitie van afval?” Je weet maar nooit nu de wetgevers in Saudi-Arabië terrorist en atheïst tot synoniemen hebben uitgeroepen.

Ze hebben gelijk de woestijnelite, wat zijn we hoerig in het Westen! Een giga Paard van Troje stallen, in ruil voor 900 man aan het werk, want veel vrouw zie ik daar geen carrière uitbouwen, is echt een ranzige wip. Voor we terug recht kruipen, geven we vrij spel in een soort geheim labo tussen BASF en Doel. Pooiergewijs moeten we bovendien belastingvoordeel, lees vrijstelling van belasting beloven en zelf ook een aardige duit in het zakje doen. Dat allemaal voor een luizige, onzekere 900 jobs dus. Terwijl Stad Antwerpen tegen 2019 zelf 1.450 banen schrapt.

Beste Patrick Dewael, moesten ze jou nog een beetje au sérieux nemen in de koekenstad, doe iets. Dit is geen goed verhaal en dat weten we allemaal. Ook dat Saudi’s niet bekend staan om hun gevoel voor humor, maar het kan niet anders dan dat ze ons lurkend aan de waterpijp, schuddebuikend zitten uit te lachen.

Auteur: Chris Van Camp

Chris Van Camp deed alles wat je schrijvend (voorlopig) ongestraft kan doen. Ze schreef columns voor Apache, De Morgen, Klara en Knack, theaterteksten en boeken.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid