Vogelvrije zender

Chris Van Camp
CHris uitgelicht
CHRIS VAN CAMP

Maar geen stem die wat inbracht tegen het kapot-vermarkten van wat ooit een overheidszender was. Nee, de kijkcijfers bewezen dat het volk zijn dagelijkse portie opium graag geserveerd kreeg, voorzien van de vele labels die de VRT op zijn programmavloed plakte. Toen was het bon ton om op VTM te kappen. Nu, in tijden dat de overheid zelf de eerste steen wierp naar zijn eigen mediareus is het hek van de dam. De VRT zit of liever ligt in de hoek waar de klappen vallen en dat gaat nog even zo zijn.

Groot gelijk

What goes up, must come down. Zo simpel. Plots is alles slecht. Het ene voorval na het andere lokt reactie uit. In het zinkend schip stijgt de zenuwachtigheid wat het blunderen nog bevordert. We zitten nu in de fase dat iedereen naar iedereen wijst wanneer de schuldvraag rijst. Deze dynamiek leidt een eigen leven en valt niet te stoppen. Ik heb niet eens leedvermaak, want de spelers uit de zogenaamde glorietijd die zitten al lang ergens anders hun opgedane non-expertise ten gelde te maken. Op facebook regent het groot gelijk voor Sven Gatz die eerder roet in het geroemde kantine-eten van de vrt strooide. Dit terzijde, maar ik weet uit goede bron dat "de uitstekende maaltijden waaronder een mooie steak voor geen geld" vroeger zelfs ingezet werd bij loonbesprekingen. Zo trek je wel een bepaald type werknemer aan natuurlijk, en moet je niet komen klagen als ze heftig reageren wanneer de kaas op hun brood bedreigd wordt.

Het ergste van al vind ik de ongekende gretigheid waarmee de geschreven pers zich op het nog warme kadaver werpt. Dankbaar dat hun gebrek aan integriteit even niet in vraag wordt gesteld

Vooral de nieuwsdienst, die eerder in de incestueuze televisieprijzen viel, moet het ontgelden. Neem nu het Younes-incident. Valt er te twijfelen aan de richtlijnen van de directie om "de praatgast" het niet moeilijk te maken? De VRT is toch nooit de omroep geweest waar er al eens vuur aan de schenen werd gelegd. Het journalistiek klimaat is er meer een van brandpreventie. Gezellig geleuter en beleefdheid. Ik zie op andere zenders ook niets dat in de richting van pittig debat gaat. Welke kaart de VRT ook trekt, het verwijt van partijdigheid is nooit ver weg. Links vindt dat ze de marionet van rechts zijn, rechts ziet op de Reyerslaan nog steeds een rode burcht. Alsof objectieve nieuwsgaring bestaat.

Stress

Maar het hek is van de dam. Kijkers die wellicht niet eens keken, zijn nu verontwaardigd over de kinderporno die in het journaal te zien was. De hoofdredacteur geeft zijn fout ruiterlijk toe, er hadden blokjes op gemoeten. Sorry. Dat zijn diezelfde kijkers die onthoofdingsfilmpjes van IS delen omdat mensen mogen zien wat voor vreselijke dingen er gebeuren. Ik kan niet wachten tot er straks weer een journaal is! Het geweer ligt al klaar, de munitie is vast in voorbereiding. Ik kan me de stress al voorstellen die nu op de redacties in het rond spat. Niet bepaald een flow waarin men goede beslissingen neemt.

Het ergste van al vind ik de ongekende gretigheid waarmee de geschreven pers zich op het nog warme kadaver werpt. Dankbaar dat hun gebrek aan integriteit even niet in vraag wordt gesteld. Ze voeden het eeuwig terugkerend non-argument "met geld van de burger". Iedereen meent het jaarbudget van de nationale omroep te hebben opgehoest. Alsof krantenconcerns die deel uitmaken van gigantische mediabedrijven geen cadeautjes van de overheid krijgen? Maar wie naar de VRT wijst, blijft zelf buiten schot. De aanval geldt nog steeds als de beste verdediging. Dat moet Sven Gatz ook denken. We zouden toch net zo goed kunnen stellen dat er weinig innovatiefs of constructiefs uit zijn kabinet komt. Maar dat zijn zorgen voor later, eerst moeten we collectief de sloop van de VRT inzetten. Dom.

LEES OOK
Bert Verhoye / 08-03-2019

Koro 8 maart 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 14-01-2019

Koro 14 januari 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert verhoye koro
Bert Verhoye / 07-12-2018

Koro 7 december 2018 (bedankt, Tom)

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300