Wapens voor Parijse terreur passeerden België

 Leestijd: 3 minuten

0

Op z’n minst een deel van de wapens waarmee Amédy Coulibaly in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo dood en terreur zaaide in een Parijse supermarkt, gingen door de handen van een extreemrechtse activist, de ex-uitbater van het ‘Vlaams Huis’ in Rijsel, en de Belgische wapenhandelaar Patrick H.

Waar haalde Amédy Coulibaly de wapens vandaan waarmee hij begin dit jaar vier gijzelaars doodde in een Parijse supermarkt, en eerder een agent doodschoot in Montrouge? Het antwoord op die vraag wijst, na publicatie van een aantal opmerkelijke gerechtelijke stukken op de Franse nieuwssite Mediapart, steeds nadrukkelijker in de richting van ons land. Meer bepaald in de richting van wapenhandelaar Patrick H. uit Marcinelle, en van de extreemrechtse Rijselaar Claude Hermant. Hermant is een voormalig lid van “les fantômes”, een keurgroep binnen de ordedienst van het Front National die gericht werd getraind, onder meer om in Franse probleemwijken rellen te provoceren.
Slovaakse politie
Op 9 januari 2015 , twee dagen na de bloedige aanslag op Charlie Hebdo, stapte Amédy Coulibaly zwaar bewapend een Joodse supermarkt binnen. Hij gijzelde zeventien personen en maakte uiteindelijk vier slachtoffers vooraleer hij zelf werd doodgeschoten door de ordediensten. In een achteraf vrijgegeven videoboodschap wees hij zichzelf ook aan als de persoon die een dag eerder in Montrouge een vrouwelijke agent doodschoot en een tweede persoon ernstig verwondde.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden