Bottom-up revolutie (7): werknemers baas

0

Gemeenschappelijke moestuintjes, gedeelde auto’s, coöperaties voor windenergie… Burgers slaan de handen in mekaar en stampen alternatieven voor het huidige economische systeem uit de grond. Apache stelt in deze reeks een aantal boeiende initiatieven voor. Drukkerij De Wrikker in Berchem is al sinds 1975 gehecht aan de coöperatieve principes. De acht leden van het drukkerscollectief zijn tegelijk werknemer, eigenaar en bestuurder.

Palletten gevuld met stapels flyers, boekjes en affiches, dozen met papiersnippers, potten met felle rode, gele, blauwe en zwarte verf, en de kenmerkende geur van inkt. Op het eerste gezicht is een coöperatieve drukkerij blijkbaar niet te onderscheiden van een gewone. En toch werken de drukkers van De Wrikker al sinds 1975 volgens de regels van het coöperatief ondernemen. Het drukkerscollectief, dat aanvankelijk vorm kreeg binnen de schoot van volkshogeschool Elcker-Ik, werkt al veertig jaar volgens dezelfde succesvolle principes. “De coöperatieve gedachte is een levensfilosofie.”
Vrijheid en engagement
In de werknemerscoöperatie werken acht mensen, die dus stuk voor stuk zowel de rol van werknemer als van bedrijfsleider opnemen. Ze zetelen in de raad van bestuur en nemen gezamenlijk beslissingen, over de dagelijkse werking, maar evengoed over de aankoop van nieuwe machines.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden