Koro* 03 jul '15

Bert Verhoye
Bert Verhoye
Bert Verhoye

Toen ik drie dagen oud was, die warme zomer na de oorlog, mocht ik kiezen: dopen of besnijden. Mijn keuze was snel gemaakt. Hoe zou je zelf zijn. Zoveel jaar later merk je daar niets meer van. Bij gasten als Beke en Leterme bijvoorbeeld zie je van straten ver dat ze gedoopt zijn. Bij mij is daar niets van overgebleven. Nu is er in de sociale media al dagen een discussie aan de gang over de ongedoopte schooljuffrouw, die daardoor haar job verloor. Wat stom van haar. In het bisschoppelijk college van het boerenstadje Tielt, waar ik mijn broekje en mijn jeugd versleet, leerde ik "Iedereen mag en moet dopen". En ook dat je, naargelang de omstandigheden, met andere vloeistoffen dan plat water mag dopen. Had die dame aan een vriendin gevraagd: kap eens een flesje cola over mijn kop en zeg daarbij de geheime formule (ik doop u in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest), dan was er niets aan de hand geweest en was ze niet ontslagen. Net zo simpel. De katholieken doen daar niet moeilijk over. Je wordt gemakkelijker lid van de katholieke kerk dan abonnee van AA Gent. Het college van Tielt was nog een "Kom eens naar mijn kamer"-college, waar de pedofielen gemakshalve hun eigen slaap-, werk- en speelruimte hadden. Er was er een die zijn hobby ook overdag uitoefende. De priester-leraar godsdienst, die ons als vijftienjarigen tijdens zijn cursus met een vuurrood hoofd seksuele voorlichting verstrekte. Aardige man, altijd bereid om een handje toe te steken. Op rijpere leeftijd heeft hij definitief de hand aan zichzelf geslagen. Het college is tot de laatste steen afgebroken. Sic transit gloria mundi. En anno 2015 wordt er nog een lerares in het katholiek onderwijs ontslagen omdat ze niet gedoopt is. Al die onzin subsidiëren wij met ons belastinggeld. Blind en ziende tegelijk. Het is zoals Gaia met het offerfeest. Gaia drukt zijn grote tevredenheid uit over de eerste tests met verdoofd slachten. Maar niemand vraagt de mening van de schapen.

(In een ver verleden was Bert Verhoye auteur van de meest gelezen rubriek in De Nieuwe Gazet, het Antwerpse Het Laatste Nieuws. In ‘minimaal’ bracht hij, avant la lettre, een variant van Twitter. Voor Apache.be zal hij drie keer per week – maandag, woensdag en vrijdag de rubriek KORO verzorgen.)

LEES OOK
Bert Verhoye / 17-07-2019

Koro 17 juli '19

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 12-06-2019

Koro 12 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 07-06-2019

Koro 7 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye