De prijs van een week Bart De Wever in New York

Tom Cochez
Naamloos
Screenshot VTM Nieuws
Naamloos
Screenshot VTM Nieuws

Het had wat van een promotour. Antwerps burgemeester Bart De Wever bezocht vorige week New York en Washington, onder meer om er deel te nemen aan het World Cities Summit Mayors Forum 2015, een conferentie waarop burgemeesters van wereldsteden elkaar ontmoetten. Dat leverde een stroom "berichtgeving", "vakantiekiekjes" en weetjes op vanuit de Verenigde Staten. De gecreëerde rel rond de functie van staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) - "wat doet die man een hele dag?" - beroerde twee dagen lang de Wetstraat en we vernamen ook dat "Bart De Wever vol inspiratie terug naar huis" vertrok, onder meer met plannen voor de aanschaf van "slimme beveiligingscamera's" en "andere ideeën voor de Belgische politie".

Verloren

Verder kregen we vooral beelden en korte verslagjes over het toeristische deel van het bezoek van de Antwerpse burgemeester aan New York. Gaande van "Bart De Wever loopt verloren in Central Park" over "Bart De Wever eet een wafel" tot "Bart De Wever bezoekt beste gay bar in Manhattan". Even was er zelfs bezorgdheid -"Bart De Wever betrapt op wildplassen in New York?"- toen de burgemeester een bezoek bracht aan de "Whispering Gallery". Daarnaast was er nog de kijk van Bart De Wever op de ruimtelijke ordening in New York - "Wat een mikmak. Wat hebben ze hier allemaal naast elkaar gezet. Onvoorstelbaar". De belangrijkste kiekjes werden netjes gebundeld op Knack.be.

De reis voor Bart De Wever zelf kost de stad ongeveer 3.500 euro

Aan het kabinet van de burgemeester vroegen we wat de reis naar de Verenigde Staten de stad heeft gekost en of de (Antwerpse) belastingbetaler ook iets bijpaste om persmensen over te vliegen, zodat de achterblijvers in 't Stad ook zouden weten wat er in de Verenigde Staten zoal gebeurde.

De precieze cijfers kan het kabinet nog niet geven. Die worden opgevraagd, maar dat duurt nog eventjes. Wel zijn er grote lijnen. "Vanuit de stad is er een delegatie vertrokken met naast de burgemeester ook nog de veiligheidsadviseur, de adviseur externe relaties en de korpschef van de Lokale Politie Antwerpen", laat woordvoerder Johan Vermant weten. "De burgemeester logeerde twee nachten op kosten van de organisatie die uitnodigt. De goedkeuring van het budget daarvoor passeerde in het college. Voor de andere deelnemers zijn de bedragen gelijklopend."

Het collegebesluit leert dat de reis voor Bart De Wever in principe ongeveer 3.500 euro heeft gekost: 1.121,73 euro verplaatsing, 1.257,50 euro verblijf, 210 euro annulatieverzekering, 50 euro verzekering en 840 euro dagvergoeding. Voor de rest van het gezelschap zijn de kosten gelijklopend.

Naamloos
Screenshot collegebesluit

Twee tickets

Maar hoe zit het met de journalisten die mee naar de Verenigde Staten trokken? Werden ze betaald door de stad of vonden de redacties het opportuun enkele duizenden euro's op tafel te leggen om verslag uit te kunnen brengen van het verblijf van Bart De Wever in New York?

De uitvoerige berichtgeving over Bart De Wever in de Verenigde Staten kostte de stad ongeveer 2.200 euro aan 'ingevlogen journalisten'

"Voor twee leden van de lokale pers hebben we de transportkosten betaald", zegt Johan Vermant. "De prijs van hun vliegticket was dezelfde als voor de burgemeester. Ter plaatse moesten ze zelf instaan voor de gemaakte onkosten zoals vervoer, hotel en maaltijden. Daarnaast zijn er nog drie leden van de pers meegereisd op eigen vraag, maar zij hebben de kosten zelf gedragen. Bij nog drie andere televisie- en krantenredacties bestond er interesse, maar ze gingen uiteindelijk niet mee, of ze hadden via hun moederbedrijf toegang tot het materiaal van mensen ter plaatse." De woordvoerder van Bart De Wever voegt er ook nog aan toe dat "voor niemand van de pers bemiddeld werd voor visa, import cameramateriaal, accreditaties en dergelijke."

Conclusie? De uitvoerige berichtgeving over Bart De Wever in de Verenigde Staten kostte de stad ongeveer 2.200 euro aan "ingevlogen journalisten". Met dat geld werd van beide krantengroepen een journalist meegenomen. Op die manier werden zeven kranten en evenveel krantensites (overvloedig) van kopij en beeldmateriaal voorzien. Van een van beiden - Sacha Van Wiele van Gazet van Antwerpen (Mediahuis) - kan gesteld worden dat het om een "lokale journalist" gaat. Van de andere journalist - Jan Segers (politiek commentator) van Het Laatste Nieuws (De Persgroep) - kan je bezwaarlijk zeggen dat het om iemand van de "lokale pers" gaat. De rest van de berichtgeving werd gefinancierd door de mediagroepen zelf.

LEES OOK
Tom Cochez / 03-05-2022

Nieuw Zeeuws dorp gebouwd op Antwerpse bagger

De enorme hoeveelheid slib uit Antwerpen is mogelijk ernstig vervuild.
Kaaimuur Ineos
Tom Cochez / 05-04-2022

Historicus Anne Morelli: ‘Ook wij worden gestuurd door oorlogspropaganda’

Anne Morelli past de basismechanismen van oorlogspropaganda toe op de oorlog in Oekraïne.
Oekraïne
Karl van den Broeck / 03-06-2021

Welk leger willen we? Hoog tijd voor een nationaal debat

Het Belgisch leger is zo goed als vleugellam. De politieke verantwoordelijkheid is verpletterend.
belgaimage-168945659-full