De duivel in de regering Michel en de Brusselse kubus

18 mei 2015 Dirk Huylebrouck
Naamloos
Huist de duivel in de regering Michel? Michel+Francken+Sleurs = 216 = 6.6.6
Kubus
De Brusselse kubus

Voor het ontwerp werkte het Brusselse architectenbureau A2RC samen met Arne Quinze. Deze laatste is tegenwoordig vooral bekend van het lattenkunstwerk dat instortte, nog voor de opening van ‘Mons 2015 - Culturele Hoofdstad van Europa’. Hij had voorheen zijn inbreng laten gelden in Oostende, waar hij duivelse vuurrode objecten had laten plaatsen, die door hun parabolische vorm voor verblinding hadden kunnen zorgen, indien de verf ondertussen niet was afgebladerd en mat geworden. Bovendien stelde Timmy Van Assche, journalist bij ‘Het Laatste Nieuws’, gesteund door kunstenaar Roland de Jong Orlando, dat het een plagiaat betrof van Ewerdt Hilgemann.

216

In Brussel stelde Quinze een aantal verdelingen voor in de kubus, volgens schuine lijnen. Zo kon worden vermeden dat niet alleen saaie rechthoekige glazen panelen zouden worden gebruikt. Volgens de plannen, aangeleverd door A2RC, heeft de noordgevel bovenaan vensters genummerd van A1 tot A45 en onderaan van A1bis tot A13bis. Bij de Westgevel gaat het tot B43 en B13bis. Bij de Zuidgevel tot C37 en C2bis, en bij de Oostgevel tot D50 en D13bis. En hun som is inderdaad 45 + 13 + 43 + 13 + 37 + 2 + 50 + 13 = 216 = 6.6.6.

Plato vond 216 een heel bijzonder getal, omdat 216 = 6³ = 3³+4³+5³. Het is de kleinste derde macht die de som is van drie andere derde machten. Bovendien zijn 3, 4 en 5 Pythagoreïsche getallen, want 3²+4² = 5².

Plato vond 216 een heel bijzonder getal, omdat 216 = 6³ = 3³+4³+5³. Het is de kleinste derde macht die de som is van drie andere derde machten

Maar ook voor Joden is 216 een merkwaardig getal, want God zou een naam met 216 letters hebben, afgeleid uit 3 verzen van de Exodus, die elk 72 letters hebben: 3.72=216. Ook is 216 de getalwaarde van het vijfde cijfer, ‘gevurah’, in de kabbalistische levensboom, en waren de tafels van Mozes 6 op 6 op 6 handbreedtes groot.

Regering Michel

De mythische betekenis van 216 werd ook gebruikt in Darren Aronofsky's film ‘Pi’ (niet te verwarren met ‘The Life of Pi’). Het hoofdpersonage stuit er op een verborgen code, een 216-cijferig getal. In een print van dat getal komt 6 voor in de tweede, derde en vierde rij, om zo 666 te vormen volgens een verticale. En ja, net zoals met 666, heeft 216 haar ‘toepassingen’ op de huidige wereld. Zo is B+A+R+A+C+K = 216, indien het alfabet genummerd wordt beginnend met 6 volgens de gebruikelijke ‘gematria’, een Assyrisch-Babylonisch numerologisch systeem (dus: a= 6, b = 12, c =18, …). Barack Obama is geboren op 4 augustus, de 216de dag van het jaar en de geboorteplaats van Obama op Hawaï ligt op een breedte van 21,6N.

Het Internet bulkt van degelijke numerologie maar om getalleninterpretaties dichter bij ons te vinden, is eigen creativiteit nodig. Na ‘onderzoek’ bleek, als a=1, b=2, c=3, enzovoort, dat “Koning van de Belgen Filip Leopold Lodewijk Maria + Bart Albert Liliane De Wever”= 666, wat niet zo verwonderlijk is want hun optelling moet natuurlijk leiden tot de apocalyps. Binnen de huidige regering is er een duivels octet, samengesteld uit de vijf NV-A excellenties Jambon, Van Overtveldt, Vandeput, Francken, Sleurs en de liberale ministers De Croo en De Block, onder leiding van Michel: de som van hun namen is 666. Francken en Sleurs vormen, samen met Michel het meest dreigende trio: hun som is 216.

Naamloos
Huist de duivel in de regering Michel? Michel+Francken+Sleurs = 216 = 6.6.6

En dus, zou A2RC misschien best een venstertje toevoegen aan de Brusselse kubus, naar het voorbeeld van SN Brussels Airlines, waarvan het logo eerst 13 bolletjes telde, maar nu 14, na talrijke klachten van verontruste burgers. En wat de regering betreft, hebben de vakbonden nu nieuwe argumenten om een wijziging te eisen. Maar Michel vervangen door Geens zal niet helpen, dat moeten ze maar eens uitrekenen.

LEES OOK
Anton Jäger / 14-10-2020

De wachter wankelt: Amerika voor de verkiezingen

Zal Donald Trump de verkiezingsresultaten accepteren? De vrees voor Trump mag niet afleiden van de diepere wortels van de democratische crisis in de VS.
50469782238_d06afc0a1f_o
Duchka Walraet / 04-08-2014

Objet Trouvé

Is het postmodernisme een onomkeerbare toestand? Een ontmaagding? Één ding staat vast: het postmodernisme woekert en slaat wonden. Duchka Walraet maakt gedurende zes weken een…
duchka
Herman Loos / 28-03-2014

Curatele

De westerse mens staat onder curatele. Of die staat van controle door een controlestaat zelfgekozen is, Joost mag het weten. Misschien is ze voor vele mensen veilig, de cocon die…
Herman Loos - Column - Uitgelicht