VRT jochee

Chris Van Camp
CHris uitgelicht
CHRIS VAN CAMP

En nu, middenin zijn politiek verlof, verandert uitgerekend die ondankbare Freddy onze kijkdoos in de doos van Pandora. Iets over een lijst en uitgeblust, dood hout in de wandelgangen dat alleen nog naar de volgende koffie-automaat sloft. Dat had hij niet moeten doen. Als 'ex-VRTien' ruikt dat naar een muffe afrekening. Bovendien zorgt zijn aanval ervoor dat vakbonden en getrouwen weer een verdedigingswal optrekken rond de essentiële vragen die we ons over de VRT wél moeten stellen.

Is een moederschip van die omvang nog langer nodig om iets banaals als radio- en televisie te maken? Nee, en dat was al even te voorspellen, maar de VRT koos ervoor om te blijven geloven dat televisie in medialand koning zou blijven. De digitale revolutie begon een kwarteeuw geleden, maar de VRT gaf pas 15 jaar geleden toe dat dingen veranderden in het zogenaamde medialandschap. En dan nog marginaal hoor. Er werd in 2000 nog openlijk getwijfeld of die online-tendens geen soort rage was die vanzelf weer zou verdwijnen. Ondanks de vele early adopters en pioniers die in de Reyerslaan als exotische vogels wel eens op de koffie gevraagd werden, vond de VRT het comfortabeler te denken in termen van de oude media-Olympus, waar televisie op eenzame hoogte de scepter zwaaide.

Online

Achterkamertjes futurisme terwijl hun grote visienota's inzetten op merken, doelgroepen en het bevechten van concurrentiële zenders. Voorspellingen waar je niet eens helderziend voor hoefde te zijn, zoals het kleiner worden van beelddragers, het steeds meer individuele van mediagebruik, de verandering van receptief naar selectief consumeren, werden hoogmoedig weggewuifd. Liefst zwaaiend met dure studies, die foute vergelijkingen maakten en - gewoon om de klant te dienen - bewezen wat diens hartje begeerde: het monopolie van televisie dat zou blijven. En natuurlijk werden er monsterbudgetten ingezet op het ontwikkelen van een online-platform, zelfs al leverde het een matiger resultaat op dan het nachtje-door-doen van één knutselende nerd op zijn lonely teenage room. Toen Bettina Geysen, die zich voor de gelegenheid in het onderwerp had "ingelezen", aan het roer stond van een heuse e-afdeling, dacht men daar zelfs heel vernieuwend bezig te zijn. Er kon geen digitale scheet gelaten worden of er volgde een persconferentie.

Te lang is de VRT meegegaan in het megalomane monopolie denken van Aimé Van Hecke

Dat hoort zo voor bedrijven en daar is de VRT nu eenmaal goed in: bedrijf spelen. Structuren bedenken, rapporteren, archiveren, onderzoeken en zelfgenoegzaam blind blijven. Te lang zijn ze meegegaan in het megalomane monopolie denken van Aimé Van Hecke. Terwijl de toekomst gewoon zat te wachten achter de rode knop kon een kind met twee duimpjes de media-ontwikkelingen manipuleren.

Bracke, zwijg

Bracke's kritiek over de luie manier van nieuwsgaring is waar. Het is een aberratie dat men op de gemiddelde tv-redactie, ook bij productiehuizen, steevast 's ochtends de krant openslaat om daar de items voor televisie uit te distilleren. Blijkbaar ontkomt men (gelukkig) niet aan het déjà-vu gehalte dat zo'n papieren krant heeft voor lezers van nieuwssites, en wordt er bij diezelfde koffie ook gretig op facebook naar truffels gegraven. Waar is de tijd dat geschreven media naar tv keken en bol stonden van de 'heeft u dat ook gezien' proza? Hoe lang is het geleden dat een oproep in een live-programma duizenden onnozele halzen naar een plein lokten? Herinnert u zich nog dat je om op je werk mee te kunnen spreken op maandagochtend, je tijdens het weekend niet in slaap mocht vallen voor tv? Dat was toen tv nog spraakmakend was. Toen iedereen nog keek, voor de magie doorbroken was.

Maar neen, als een oude goochelaar die nietsvermoedend teveel in zijn kaarten laat kijken en wiens assistente te dik is geworden om nog langer in één optreden door te zagen, blijft ons vaderlands mediavlaggeschip 'encore's' geven. Iedereen moet aan boord blijven, er heerst een raar soort geloof, zoals je dat alleen bij sekten vindt, net voor de politie de omsingeling voltrekt en 'geef u over' door de megafoon brult.

Bracke zwijg, je bent betrokken, maar kunnen we toch even het item op de agenda zetten?

LEES OOK
Bert Verhoye / 08-03-2019

Koro 8 maart 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 14-01-2019

Koro 14 januari 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert verhoye koro
Bert Verhoye / 07-12-2018

Koro 7 december 2018 (bedankt, Tom)

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300