De onbestemde verontwaardiging over Alexion

1

Een farmaceutisch bedrijf dat kinderlevens in de weegschaal legt om de overheid voor vele miljoenen euro’s te chanteren. De verontwaardiging over de praktijken van Alexion was de voorbije dagen groot. Maar wie verdient eraan en wie is verantwoordelijk? De CEO van het bedrijf? Of de brave huisvader die nietsvermoedend, via een beleggingsfonds van zijn bank investeert in Alexion?

Bijna twee jaar terug maakte Vlaanderen kennis met Viktor. Het toen zevenjarig jongetje lijdt aan een zeldzame ziekte waarvoor enkel het peperdure geneesmiddel Soliris van het farmaceutisch bedrijf Alexion redding brengt. Een behandeling kost al snel 220.000 euro per jaar. Onbetaalbaar, en dus zou enkel terugbetaling via de ziekteverzekering redding kunnen brengen. De commissie die oordeelt over terugbetaling oordeelde negatief, maar toenmalig minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) zwichtte voor de druk en stemde in met terugbetaling in ruil voor een (minimale) prijsdaling met 5 procent.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden