Waarheid

Jeroen Olyslaegers
Jeroen Olyslaegers
Jeroen Olyslaegers
Jeroen Olyslaegers

Het eerste licht van de lente is pril, maar krachtig. Wanneer dat licht door hoge ramen binnenvalt op een blues-sjamaan zoals Roland is het niet verwonderlijk dat er een lamp begint te branden in ieders hoofd of dat een hart wat warmer klopt dan gewoonlijk. Waarheid is een landschap waarin enkel de heilige mensen kunnen wandelen … het is een radicale gedachte die doet denken aan Rolands favoriete schrijvers zoals beatniks Allen Ginsberg en Jack Kerouac die "‘holiness" overal zoeken in een "normale" wereld die net dat aspect verdrongen heeft. Zij kwamen in ieder geval spoken toen ik Roland hoorde zingen en de rest van de dag kwamen ze me af en toe nog eens treiteren met hun nadruk op het belang van de waarheid en de verlossing die schuilt in het uiten ervan.

Maggie

Allicht zal het u verwonderen, o lezer, dat ik na een tijdje aan onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block begon te denken. Vorige week werd bekend gemaakt dat een minderjarig meisje met psychische problemen opgenomen werd in een instelling voor volwassenen. Dat moest simpelweg want er bleek geen alternatief voor haar. Toen de pers haar om een reactie verzocht, antwoordde mevrouw de minister koudweg dat er voldoende plaatsen zijn in de psychiatrie. Ze gaf toe dat er wat problemen waren met de coördinatie en dat er soms mensen op de verkeerde plaats terecht kwamen, maar eens dat allemaal in kaart gebracht en opgevolgd, was er niets meer aan de hand.

Nu heb ik een vermoeden dat mevrouw De Block zich hiermee niet meteen in het "landschap van de waarheid" heeft geplaatst, zoals Roland afgelopen zondag zong. Er wordt immers stevig gereageerd op Facebook. Verpleegkundigen laten sarcastisch weten of de wachtlijst bij hun instelling dan "imaginair" is. Ouders worden razend omdat ze met hun kind met psychische problemen van het kastje naar de muur worden gestuurd en nog altijd geen uitzicht hebben op een stabiele omgeving. Er klopt met andere woorden iets niet. Mevrouw de minister heeft simpelweg gelogen of de waarheid zo verdraaid dat het nog nauwelijks van een simpele leugen te onderscheiden valt.

Vulkaan

De wanhoop van ouders om machteloos toe te moeten kijken hoe hun kind door duisternis wordt opgeslokt gaat meestal gepaard met een diepe radeloosheid omdat er veel te weinig opvang is wanneer de toestand van hun kind plots acuut wordt

Dat is kwalijk omdat ze daarmee mensen diep kwetst. Veel mensen (ook uw dienaar) worden van dichtbij of vanop afstand geconfronteerd met het lijden van psychiatrische patiënten, zowel jongeren als volwassenen. De wanhoop van ouders om machteloos toe te moeten kijken hoe hun kind door duisternis wordt opgeslokt gaat meestal gepaard met een diepe radeloosheid omdat er veel te weinig opvang is wanneer de toestand van hun kind plots acuut wordt. Hun noodkreet om hulp klinkt dus hol in de gangen van de bureaucratie. Het is met andere woorden geen toeval dat een minderjarige moet worden opgenomen in een volwasseneninstelling. Het is geen "accident de parcours" zoals mevrouw de minister laat uitschijnen, maar eerder een symptoom van een systeem dat simpelweg draait op te weinig mankracht en te weinig plaatsen. Daarover liegen is als een wind laten die al te beschamend lang blijft hangen. Hier geraak je niet gemakkelijk mee weg in een land waar er nog te veel gezwegen wordt over psychisch lijden, maar waar velen weten waar het over gaat.

De plaatsing van patiënten met psychische problemen werkt immers als een noodsignaal, een kanarie in een koolmijn. Kijk maar eens naar de cijfers over het gebruik van kalmeringsmiddelen bij volwassenen of zelfmoord onder jongeren … Het vulkanisch landschap dat daar opdoemt is schrikbarend: onder de korst van de normaliteit rommelen er heel andere dingen. Maggie De Block is intelligent genoeg om dat ook te weten, meer nog: haar functie maakt haar tot seismograaf in deze materie. Niemand verwacht van politici dat ze heiligen zijn. Maar niet alles moet zo gedraaid worden tot de boel normaal lijkt. Er schort duidelijk wat aan het "normale" van die opvang. Af en toe wijzen naar het "landschap van de waarheid" zou dan kunnen helpen. Niet liegen bij acute gevallen helpt ook, al was het maar om veel ouders het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan.

LEES OOK
Bert Verhoye / 13-05-2019

Koro 13 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 19-12-2018

Koro 19 december 2018

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300
Bert Verhoye / 28-11-2018

Koro 28 november 2018

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300