IS, als het buitenland binnenland wordt

Tom Cochez
IS Boot camp (Foto Karl-Ludwig Poggemann)
IS Boot camp (Foto Karl-Ludwig Poggemann)
IS Boot camp (Foto Karl-Ludwig Poggemann)
IS Boot camp (Foto Karl-Ludwig Poggemann)

Om elf uur vanochtend geeft het federaal parket een nieuwe persconferentie over de gebeurtenissen die ons land sinds gisterenavond in de ban houden. Wellicht krijgen we dan nog wat meer informatie over de huiszoekingen die op verschillende plaatsen in het land werden gehouden en waarbij in Verviers twee dodelijke slachtoffers vielen. Ook over het doelwit van de geplande acties bestaat nog geen zekerheid. Politie en gerecht zouden geviseerd zijn.

De antiterreuractie komt er een week na de tragische gebeurtenissen in Parijs. Het federaal parket zegt dat er geen directe relatie bestaat, maar dat de verijdelde aanslagen de bestaande spanning enkel groter maken, staat buiten kijf. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (sp.a) waarschuwde gisteren in Reyers Laat voor een verdere polarisatie tussen bevolkingsgroepen én voor een grotere terughoudendheid in 'de media'. Van meningen, hypotheses en geruchten werden gisterenavond al snel feiten gemaakt en de wat hitsige sfeer was ook niet van aard om rust te brengen.

De voorbije week probeerde Apache.be met achtergrondartikels stukken van de puzzel aan te reiken die naar onze smaak elders onderbelicht werden. Die hadden meer te maken met buitenlandse dan met binnenlandse politiek. Vanzelfsprekend moeten potentiële terroristen in eigen land nauwgezet opgevolgd worden, maar minstens even belangrijk is het om aan de basis te werken en de stap naar radicalisering voor te zijn. Daarin speelt het buitenlandbeleid een belangrijke rol.

Van een kort interview in De Morgen met Montasser AlDe'emeh onthouden we in die zin vooral zijn laatste antwoord. Op de vraag wat de overheid kan doen zegt hij onder meer dit:

Veel beter zou de regering zich eens bezinnen over het buitenlands beleid. Waarom stappen wij zonder strategie of visie mee in een interventie in Libië en Irak? Waarom leveren wij wapens aan de Syrische rebellen? Waarom keuren wij stilzwijgend goed dat dictators in de regio jarenlang aan de macht blijven? Waarom ondernemen we niets tegen de blokkade van Gaza? Mensen denken dat wat er in het Midden-Oosten gebeurt geen invloed zal hebben op ons. Dat slaat nergens op. Er moet dringend een bekwaam beleid komen.

De artikels op Apache.be dateren van voor de antiterreuractie en de focus ligt in belangrijke mate op de gebeurtenissen in Parijs, maar de nieuwe feiten maken het interessant om ze op een rijtje te zetten, als aanvulling bij de feitelijke informatie die het federaal parket later vandaag op een persconferentie geeft.

De echte heilige oorlog

Karl van den Broeck schetst, onder meer op basis van het 'tijdschrift' van al Qaeda welke strategie er achter de terreuracties zit en roept westerse politici op hun kortzichtige binnenlandse analyses in te ruilen voor een geopolitieke blik.

Saudische missionarissen in Europa en Saudische olie op salafistische golven

Peter Casteels schetst de dubieuze relatie tussen ons land en Saudie-Arabië. Behalve olie exporteert dat land ook de fundamentalistische salafistische doctrine naar Europa. Blijkbaar vinden we olie belangrijker.

Meer dan moslim en Je suis Charlie, nous sommes Charlie

Tom Cochez stelt vast hoe snel meningen gevormd zijn, niet altijd op basis van correcte  feiten en roept media op om in het polariserend klimaat de eigen rol in de beeldvorming tegen het licht te houden

Meningsuiting

Columnist Herman Loos worstelt met de vraag of hij nu Charlie is of niet en staat stil bij de reikwijdte van vrije meningsuiting.

 

 

LEES OOK
Tom Cochez / 23-01-2015

Terreurberichtgeving schiet alle kanten op

Een week na de spectaculaire anti-terreuractie in Verviers en de huiszoekingen elders in het land valt op hoe chaotisch en soms tegenstrijdig of gewoon helemaal fout de…
Het Laatste Nieuws van vrijdag 16/01/2015 (L) en Het Nieuwsblad van zaterdag 17/01/2015 (R)
Tom Cochez / 22-01-2015

Thuis met een enkelband en toch internationaal opgespoord

Zorgwekkend en ook wel gênant. Sp.a-justitiespecialist Renaat Landuyt vraagt zich af hoe het kan dat het federaal parket op zoek ging naar een terreurverdachte die met een…
Opsporingsfoto van de twee terreurverdachten. Rechts de man die al die tijd thuis zat met een enkelband
Redactie Apache / 17-01-2011

Mossad mag Europese staatshoofden in Brussel ongestraft afluisteren

Acht jaar lang heeft de Israëlische geheime dienst Mossad via afluisterapparatuur alles gehoord wat er in het Brusselse Justus Lipsiusgebouw besproken werd door leden van de…
Justus Lipsius (Foto Alex Jilitsky)