

Intussen bijna twee jaar terug besliste Apache.be om een betalende nieuwssite te worden. De ongeveer 1.500 mensen die vandaag een abonnement op Apache.be hebben, helpen ons de site elke dag verder uit te bouwen. Een jaar lang Apache.be lezen kost 39 euro. Een bedrag waarvan iedereen - onze lezers op kop - ons vertellen dat het veel te laag ligt.
Helaas is vlot online betalen voor diepgravend nieuws vooralsnog geen wezenskenmerk van de Vlaams volksaard, en omdat de betaalmuur voor velen een grondige kennismaking in de weg staat, willen we gebruik maken van de feestdagen om de deuren van Apache.be veertien dagen lang voor iedereen open te zetten.
Dossiers
Veertien dagen lang kan u onze site ontdekken en grasduinen in de intussen meer dan 2.500 gepubliceerde artikelen en dossiers. Kwestie van uzelf, familie en vrienden te overtuigen niet langer te aarzelen en de stap te zetten om lid te worden of aandeelhouder van Apache.be.
De komende vakantiedagen zullen we ook acht dossiers voorstellen waarin enkele van de meest belangwekkende verhalen die we het voorbije jaar op Apache.be hebben gebracht, worden gebundeld. Kwestie van u toch een heel klein beetje bij de hand te nemen en rond te leiden.
De dossiers geven aan hoe Apache.be probeert verder te graven waar anderen stoppen, verhalen brengt die elders niet langer mogen, durven of kunnen verschijnen en oog heeft voor het bredere kader waarin dingen gebeuren of uitspraken worden gedaan.
Zo brengen we u niet enkel de omstreden "te letterlijk geciteerde" uitspraken van Jan Jambon, maar vertellen we ook over de bijzondere positie die Jambon bekleedde binnen de Vlaamse Beweging, zwevend tussen Vlaams Blok en N-VA. We laten partijvoorzitters aan het woord over hoe zij kijken naar en omgaan met media. We gunnen u een insiders blik op de 'oude politieke cultuur' die het nieuwe Antwerpse college hanteert wanneer het gaat om stadsontwikkeling en we vertellen over bizarre financiële constructies in concrete dossiers zoals de renovatie van de Handelsbeurs.
Kennismaking
We kijken ook over onze grenzen. Wat wist de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker over de fiscale deals die in zijn land werden gesloten? Waarom werd hij door zijn eigen veiligheidsdiensten afgeluisterd? In welk groter spel werd hij gedwongen mee te spelen? En heeft hij voldoende moreel gezag om de Europese Unie te leiden?
Vanuit Luxemburg naar het Vaticaan blijkt geen bijzonder grote stap, zo leert de reeks 'Geld van God los'. Daarin maakt u onder meer kennis met Monseigneur Nunzio Scarano, ook wel bekend als ‘don 500 euro’ omdat hij zelden kleinere bankbiljetten op zak had.
En niet enkel het Vaticaan zit op een berg geld. Ook onze politieke partijen lijken immuun voor de financiële crisis. In de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei fileerden we de boekhouding van de politieke partijen en stelden we vast dat tijdens de 'crisisjaren' 2007-2012 het gezamenlijk vermogen van de politieke partijen steeg van 48 miljoen euro tot bijna 75 miljoen euro. Misschien tijd voor een vermogensbelasting?
We schreven de voorbije maanden ook meermaals over de 'collaboratiedossiers'. Waarom blijven ze ontoegankelijk voor het publiek. Zou het openbaar maken ervan niet kunnen bijdragen tot wederzijds begrip en helpen om de zwartste bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis definitief om te draaien?
De dossiers die we de komende dagen een voor een aan u voorstellen, vormen vanzelfsprekend slechts een greep uit het brede aanbod aan artikels die we het voorbije jaar brachten. Heel vaak gaat het om bijdragen die de waan van de dag overstijgen, artikels waarvan de houdbaarheidsdatum verre van overschreden is en waar we het komend jaar ongetwijfeld op verder zullen bouwen. Heel graag met u als nieuwe lezer.
We zijn er van overtuigd dat het een aangename kennismaking wordt en wensen u fijne en deugddoende feestdagen.