Crowdfundingactie moet zwarte Vlaamse bladzijde helpen omdraaien

1

Neen, de dag waarop u het Rijksarchief binnenwandelt om rustig het ‘collaboratiedossier’ van de familie in te kijken, zit er niet meteen aan te komen. Wel werken specialisten bij het CegeSoma aan een project waarbij wetenschappers als intermediair kunnen optreden. Om dat te financieren wordt gedacht aan een grote crowdfunding-actie.

Over wat er precies gebeurde tijdens de repressie hangt in België nog steeds een loden gordijn. Veel kennis over de delicate materie blijft verborgen in gerechtelijke ‘collaboratiedossiers’ waartoe de toegang beperkt is. Een van de gevolgen is dat veel van de bestaande kennis over de meest delicate periode in de Belgische  geschiedenis meer te maken heeft met mythologie dan met feitenkennis. We zijn aangewezen op familiale overlevering en die is vaak sterk ideologisch gekleurd. Dat heeft er toe geleid dat mythes over collaborateurs en repressie doorheen de jaren zo sterk zijn geworden dat zelfs wetenschappers die wel toegang krijgen tot de gerechtelijke dossiers nauwelijks in staat zijn bestaande beelden bij te sturen.
Verlangen om te weten
“De vraag om de dossiers makkelijker toegankelijk te maken, is niet nieuw”, zegt Rudi Van Doorslaer. Van Doorslaer is directeur van CegeSoma (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij) dat geldt als het Belgische kenniscentrum voor de twee wereldoorlogen. Samen met andere historici, maar ook leidinggevenden binnen het Rijksarchief, maakt hij zich al geruime tijd sterk voor een betere ontsluiting van de dossiers uit de repressieperiode.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden