BBI wil inzage in contracten van freelancers Roularta

29 oktober 2014 Peter Casteels
20140101_vanovertveldtklein
20140101_vanovertveldtklein

Roularta vroeg haar freelancers in een mail om voor donderdag 30 oktober een nieuw contract te tekenen dat in overeenstemming is met de omzendbrief die vorige week werd gepubliceerd en waarover Apache.be eerder berichtte. Daarin staat vermeld dat freelancers net als kunstenaars voor de volle honderd procent in auteursrechten kunnen worden uitbetaald, en daarmee kunnen rekenen op een voordelig belastingtarief.

Daarmee zet Roularta dezelfde stap die Mediahuis deze zomer maakte. Alleen gebeurt dit op een merkwaardig tijdstip: net ook deze week vroeg de BBI om inzage in alle contracten die Roularta met freelancers heeft lopen. Nadat de omzendbrief vorige week werd gepubliceerd, was nochtans het algemene aanvoelen dat de freelancers in de mediasector zich geen zorgen meer hoefden te maken over de boetes die tot voor kort werden uitgeschreven voor medewerkers die zich voor honderd procent in auteursrechten lieten uitbetalen.

Pol Deltour van de VVJ is verbaasd over deze demarche. “Blijkbaar schakelt de BBI zich niet zomaar in in wat minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft beslist”, zegt hij. “Wat in het verleden is gebeurd, zal misschien niet zomaar worden geregulariseerd. Heel veel freelancers zijn vandaag in paniek. Ze worden gevraagd iets te ondertekenen waarvan ze niet weten wat precies de gevolgen zullen zijn.” De vrees bestaat dat het ondertekenen van een nieuw contract kan worden gezien als een schuldbekentenis voor de regeling zoals ze tot daarvoor gold.

Deltour: Wat in het verleden is gebeurd, zal misschien niet zomaar worden geregulariseerd. Heel veel freelancers zijn vandaag in paniek

Viseren

Het is nog steeds niet duidelijk of de omzendbrief van vorige week met terugwerkende kracht geldt of enkel voor nieuwe contracten van toepassing is. De woordvoerder van de FOD Financiën, waaronder de BBI zich bevindt, kan geen antwoord geven en verwijst door naar de woordvoerder van Johan Van Overtveldt. Maar ook hij kan ons geen zekerheid bieden. “Wij denken dat deze omzendbrief wel iets van effect zal hebben op de dossiers uit het verleden”, zegt Ferry Comhair.

Ook op de vraag waarom precies Roularta wordt geviseerd, wil de woordvoerder van de BBI geen antwoord geven. Er worden nooit uitspraken gedaan over individuele dossiers. Als de BBI het niet eens is met de beslissing van Van Overtveldt, valt het op dat zij de vorige werkgever van de minister viseren. Hij besloot twee weken na zijn installatie als minister van Financiën de omzendbrief te publiceren die reeds in september een keer was gepubliceerd maar meteen weer ingetrokken door zijn voorganger. Waarom dat is gebeurd, weet Comhair niet. En ook de insinuatie al zou de BBI daarom Roularta aanpakken, klopt volgens hem niet. “Een serieuze kwakkel”, zegt Comhair daarover.

Bij Roularta wilde niemand reageren.

LEES OOK
Tom Cochez / 28-03-2022

Nieuws en emoporno

De oorlog in Oekraïne legt pijnlijk de mengeling bloot tussen nieuws en entertainment.
Een Russische raketaanval vernielde het shoppingcenter Retroville in Kiev.
Tom Cochez / 26-04-2021

Vlaamse miljoenen op maat van mediabonzen

Terwijl grote Vlaamse mediabedrijven in 2020 forse winst maakten, stopt de Vlaamse Regering hen nog ettelijke miljoenen euro toe vanuit het corona-relanceplan.
Z0fn+uPR
Redactie Apache / 13-04-2021

Franse nieuwssite Mediapart blijft journalistieke bakens verzetten

Mediapart zette de voorbije jaren kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek opnieuw op de kaart. Leden van Apache zullen vanaf nu geregeld (vertaalde) bijdragen van Mediapart kunnen…
plenel