Rondjes lopen in Palestina

0

Iedereen haalde opgelucht adem toen Hamas op 26 augustus een staakt-het-vuren afkondigde dat een einde maakte aan het bloedige conflict dat sinds half juli talloze slachtoffers maakte en de Gazastrook letterlijk in een puinhoop veranderde.

Marathon

Nu, twee weken later, houdt het bestand nog steeds stand. De heropbouw kan beginnen en de media kunnen hun aandacht elders op richten. Maar het echte conflict gaat onverminderd voort. Op een minder gewelddadig elan dan voor de oorlog, dat wel, maar voor de 4,5 miljoen Palestijnen die verdeeld over de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in het conflictgebied wonen, is er geen ontsnappen aan.

Voor wie daaraan zou twijfelen was er het bericht dat Israël 400 hectaren grond op de Westelijke Jordaanoever gaat annexeren om er nieuwe nederzettingen te bouwen. Het gaat om de grootste annexatie in dertig jaar van grond die nu nog in handen is van Palestijnen. Het bericht kwam er vijf dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren.

Het zijn symptomen van een aanslepend conflict waarin beide partijen zich dieper en dieper ingraven en elkaar het leven zuur maken in afwachting van de volgende uitbarsting van geweld.

De documentaire ‘Rondjes lopen in Palestina’ toont hoe het is om in ‘vredestijd’ in conflictgebied te wonen, maar toont ook hoe mensen proberen uit het stramien van het aanslepende conflict te stappen in de hoop dingen te veranderen.

De documentaire speelt zich af tegen de achtergrond van de ‘Right to movement’ marathon die in april van dit jaar voor de tweede maal plaatsvond in Betlehem. Bijna 3000 mensen uit 41 landen kwamen er lopen voor het recht op bewegingsvrijheid.

George Zeidan (loper en co-organisator) en Baha Hillo (gids en activist) vertellen hoe de verschillende Israëlische restricties zoals de muur, doorsteekwegen en checkpoints bijna elk aspect van hun leven beïnvloeden: waar ze kunnen gaan, wie ze kunnen bezoeken, hoe ze naar school gaan, het werk dat ze doen en … het organiseren van een marathon.

Een onafgebroken parcours van 42km bleek onmogelijk. Dan maar rondjes lopen.

Running in circles from Global Motion on Vimeo.

(Door op de ‘cc’ knop te drukken in de videospeler worden de ondertitels aan of uit gezet)

Auteur: Berber Verpoest

Berber Verpoest studeerde journalistiek (bachelor) en politieke wetenschappen (master). Als journalist en documentairemaker begeeft hij zich graag waar grote verhalen en gewone mensen elkaar kruisen. Hij verzoent graag diepgravend onderzoek met sterke persoonlijke verhalen. Dat doe hij voor verschillende media waaronder VRT, Kanaal Z en Apache. Hij won de Loep 2010 voor jonge onderzoeksjournalisten.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid