Perenpluk

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Ik legde een politieagent uit dat ook zijn job morgen een rotklus kan worden. We hebben enkel een regering - tijdelijk gekozen amalgaam van twistzieke potentaatjes - nodig die beslist dat het garanderen van de veiligheid niet langer een overheidstaak is en de hele zwik uitbesteedt aan een geprefereerde privépartner. Ik voorzag een werkgever die ex-agenten in dienst wilde nemen maar dan zonder de legale voordelen, premies en andere extraatjes. Wettelijk minimumloon, verhoogde werkdruk en als het u niet aanstaat, staan nog honderd wanhopigen in de rij die wel voor onze winstmarges willen zorgen.

Wie denkt dat zijn job niet onderhevig kan zijn aan voorwaardeninflatie is arrogant, dom of een dodelijke combinatie van beide. Het zijn de kleine letters in de mondelinge overeenkomst die wij met ons economisch systeem hebben gesloten: alles wat vandaag van waarde is, kan dat door ongrijpbare willekeur morgen volstrekt niet meer zijn. Bijvoorbeeld: de peer. Peren zijn van de ene op de andere dag gedegradeerd tot vruchten die in Vlaanderen van de bomen worden gesproeid om toch maar niet in de voedselkringloop te belanden.

Logisch gevolg

Een systeem bestaat maar bij de gratie van eenieder die haar geen stokken in de wielen steekt

De logica achter de perenvernietiging begrijp ik, maar haar noodzaak wordt slechts gedicteerd door nadrukkelijke keuzes die wij als mensen stellen. Eerst de winst. Het vasthouden aan deze logica houdt onlosmakelijk in dat een aanzienlijk deel van het geteelde voedsel nutteloos weer verdwijnt. Het zou ook anders kunnen zijn, maar we hebben deze realiteit nadrukkelijk verkozen. Dat we het eerste en het laatste woord laten aan economische belangen is namelijk niet meer dan een overeenkomst die we allemaal samen hebben gesloten, wat er in feite voor elke mens afzonderlijk op neerkomt dat anderen dat beslist hebben.

Een systeem bestaat maar bij de gratie van eenieder die haar geen stokken in de wielen steekt. Zolang we niet in opstand komen tegen dat systeem, moeten we niet te veel klagen over de uitwassen ervan. Want vergis u niet: voedsel vernietigen op een planeet, in een regio zelfs, waar mensen honger hebben, is een gruwelijke uitwas – en tegelijkertijd ook een logisch gevolg van onze keuze om, zolang wij of onze naasten niet geslachtofferd worden, ijverig de andere kant uit te kijken en de dingen de dingen te laten.

LEES OOK
Anton Jäger / 14-01-2021

Zwermen zonder korf: het trumpisme na Trump

Achter het trumpisme zit geen geordende organisatie. Dat dergelijke vloeibare vorm van autoritarisme mooi meeloopt met de hedendaagse economie, is geen verrassing.
US-POLITICS-ELECTION-TRUMP
Thomas Falk / 04-01-2021

De psychologie van geld

Geld is betoverend. Het brengt persoonlijke vrijheid tot stand en maakt het onmogelijke mogelijk. Tegelijk is het een gevaarlijk goed, wanneer het algemene belangen overstemt en…
hennie-stander-StV6G2GURA8-unsplash
Anton Jäger / 02-12-2020

Naar een nieuwe rentenierseconomie

De coronacrisis confronteert ons met de vele tegenpolen in onze samenleving. Ook renteniers en niet-renteniers staan op vele vlakken lijnrecht tegenover elkaar.
pf-ake5984-eye