Ritueel

25 juli 2014 herman loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Sommige hadden bewust naar dit moment toegeleefd, anderen volgden de nieuwsstroom ritueel, zoals ze elke nieuwsstroom op de automatische piloot plegen te volgen. Er waren de diverse liveblogs, met updates om de paar minuten, er was rechtstreeks beeldmateriaal. Hashtags schoten als paddenstoelen uit de grond. Misschien hadden ze hun smartphone de hele dag in de hand gehad en weinig meer gedaan dan de pagina's hernieuwen en scrollen. Telkens opnieuw hadden ze de vinger over het scherm bewogen en nieuwe informatie tot zich genomen.

Het waar en hoe verliep volgens een scenario. Moeilijk was het niet geweest om aan de kant van de weg te staan, op het juiste moment, precies wanneer de karavaan daar zou passeren waarheen zij zich doorheen de dag zouden begeven. Stil, langs de kant van de weg. Het was nu een evenement geworden, tegen wil en dank, en de hoofdrolspelers op een of andere manier vedetten. Op nieuwsblogs lazen ze opiniestukken waarin stond hoe belangrijk dit was, samen dit beleven, samen dit ritueel ondergaan. Het gebeuren verspreidde zich als een olievlek in een zee die ooit kristalhelder geweest moet zijn.

Evenement

Toen in de verte de karavaan naderde, werden ze eindelijk deel van het grotere geheel. Dit waren zij, mensen die hier waren, mensen die deelnamen aan dit ritueel en gelouterd werden. Ze deden wat mensen van nu doen tijdens een evenement, of het nu de Ronde van Frankrijk is of de ommegang van een voornaam staatshoofd, een concert of een straatgevecht op leven en dood. Ze haalden de smartphone boven, hielden hem stijf voor zich uit en registreerden hoe een stoet zwarte wagens, met in die wagens de lichamen van enkele van hun tientallen gestorven landgenoten, passeerde onderweg naar een tussenstation voor de finale rustplaats.

Ze haalden de smartphone boven, hielden hem

stijf voor zich uit en registreerden

Zo belandde het op mijn netvlies. Een beeld van een stoet zwarte wagens met langs de kant van de weg mensen, vele met een smartphone in de hand, die de uitkomst registreerden van het onzeglijke, dat net zoals al het onzeglijke dat de afgelopen week was voorgevallen tegelijkertijd niets en alles te maken had met mijn leven en dat van hen. Ik registreer dus ik ben, zo leerde mij het beeld. Ze zeggen dat je een beschaving kan typeren aan de hand van haar rituelen. Niet te bevatten, zo is mijn conclusie.

LEES OOK