Schuldig verzuim

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Aan mensen die veel geld hebben, betalen we veel geld voor de meest onnozele diensten. Aan mensen die geen geld hebben, betalen we liefst niets. Het is een anekdote van Jan Leyers. Hij rakelde in een oude Humo die hier rondslingert een betalingsdiscussie op bij de productie van een van zijn programma's. De ploeg had net een behoorlijk bedrag betaald aan een bekend persoon om te figureren in een reportage. Later interviewden ze een dakloze. Toen het voorstel kwam haar een fractie te betalen, twintig euro namelijk, vroeg iemand zich af of het niet te veel was. Ten slotte had zij niets gevraagd.

Leyers verwonderde zich over deze discussie en zocht vergeefs een verklaring. Het antwoord is nochtans tamelijk eenvoudig: de overgrote meerderheid onder ons zijn enggeestige lafaards. We buigen voor de macht en trappen naar de onmacht. Als een CEO een paar miljoen raapt door duizend naakte ontslagen, plooien we als een knipmes. Onze frustraties reageren we af op zij die geen nieuwe job vinden en de wanhoop nabij proberen hun leven overeind te houden met het aalmoes van de afkalvende welvaartsstaat. Intussen roepen we aan de feestdis dat er toch iets moet veranderen. Wat dan? Wat moet er zo nodig veranderen?

Gruwelijk menselijk

We zijn zo verschrikkelijk selectief verontwaardigd dat het meelijwekkend wordt. Er is wat mij betreft geen andere mogelijkheid dan vol medelijden te kijken naar iemand die tijdens een luxevakantie illegale boeken gaat zitten lezen. Het is van een ongelofelijke kleinzieligheid en tegelijk zo gruwelijk menselijk: het leven van zij die zich bij leven niets anders kunnen voorstellen dan geld verzamelen, geld uitgeven en geld besparen. Een bestaan kan moeilijk nog zinlozer worden dan in het geval waar de meerprijs van te duur terrasjesvoer wordt verhaald op de mogelijkheid te tafelschuimen aan het buffet van voedsel voor de geest.

De overgrote meerderheid onder ons zijn enggeestige lafaards

Het erge aan de situatie is dat de meeste mensen wel schijnen in te zien dat het de verkeerde kant opgaat en zij mede schuldig zijn. Ze voelen zich er zelfs door gefrustreerd maar leggen zich uiteindelijk neer bij de sussende gedachte dat ze de dingen toch niet kunnen veranderen. Dat is tegelijk waar en niet waar. De dingen veranderen is de mens als individu door de band genomen niet gegeven. Het hoogst haalbare is niet mee te doen. Precies omdat als voldoende mensen gewoon niet langer meedoen de dingen veranderen – en verandering, die schijnt broodnodig te zijn.

LEES OOK
Thomas Falk / 01-06-2020

Dit is hét moment voor Belgische 'new social & green deal'

Om uit de coronacrisis te geraken en onze welvaart te behouden hoort de overheid meer te investeren in plaats van te besparen.
bogdan-todoran-tFFJP6k42wI-unsplash
Bert Verhoye / 08-05-2019

Koro 8 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Jeroen Olyslaegers / 25-04-2016

In wiens schoenen

Na de uitspraken van Kris Peeters, die beweerde dat de burger boven zijn stand leeft, riep Jeroen Olyslaegers mensen op om hun verhalen te delen.
JEROEN