Glimlach

23 mei 2014 Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Dat deze foto voor officiële documenten aanvaard is en de hare waarop ze beeldschoon en een beetje mystiek glimlacht niet, hakte er bij mijn vrouw nogal in. Het was precies die glimlach die mijn vrouw genekt heeft. Glimlachen is niet neutraal en mag dus niet op officiële documenten. Misschien verwart de overheid neutraliteit met de totale apathie van de dronkenlap. Ik heb overigens nog nooit iemand weten uitleggen hoe een mens er neutraal kan uitzien. Dat label wordt ook maar misbruikt om te omschrijven wat het gemiddelde paard met oogkleppen als dagelijkse kost wil aanvaarden.

mugshot

Op mijn aanraden heeft mijn vrouw een photomaton bezocht aan supermarkt Leclerc in Tarbes. De instructies die de elektronische stem - er zijn vast mensen te vinden die deze stemsimulatie als neutraal definiëren - geeft bij het nemen van een identiteitsfoto komen hierop neer: doe niets wat ook maar enig vermoeden van menselijke activiteit uitstraalt. Ze heeft haar pasfoto's en staat erop alsof ze net is opgegraven uit verdroogde kleigrond. Aanvaard, of wat dacht u?

Misschien verwart de overheid neutraliteit met de totale apathie van de dronkenlap

Geen enkele ambtenaar heeft mij kunnen of willen preciseren wat er nu mis was met die glimlach. Verder dan dat het nu eenmaal de regels zijn, wil niet zo lukken. Ik wendde me dus tot het internet en stond al vlug kniediep in de biometriek. Het heeft allemaal te maken met gezichtsherkenningssoftware die een welbepaald aantal punten op uw pasfoto vergelijkt met verschillende databanken betreffende misdaad in haar geheel en terreurverdenking in het bijzonder. Een mugshot, met andere woorden. Uw officiële pasfoto is slechts een voorproefje op de foto die het overheidsapparaat maakt wanneer u haar vermoeden van schuld waarmaakt.

Keurslijf

Dat soort samenleving zijn wij. Ons fundament is een motie van wantrouwen. We gunnen de overheid het recht het vermoeden van onschuld te schrappen en ons te dwingen in een keurslijf dat geen levende mens past, namelijk dat van de neutraliteit. Net het omgekeerde hebben we nodig: burgers die de overheid wantrouwen en haar vragen neutraal te zijn ten opzichte van hen, haar burgers, of die nu ongelovig zijn of niet, kaukasisch of niet, werkloos of niet. En meer dan dat: een glimlach. Gun ons in hemelsnaam onze glimlach!

LEES OOK
Herman Loos / 14-02-2014

Controlestaat

Wie naar Tomorrowland wil, geeft wegens het registratiebeleid een stuk van zijn privacy af. Bedrijven verzamelen data omdat ze iets vertellen over het koopgedrag. De overheid is…
Herman Loos - Column - Uitgelicht