Gemeenschapsdienst

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Mijn broertje kan dat wel doen, die zit toch de hele dag te niksnutten. Dat bolt maar wat rond, van sociale media naar de buurtwinkel, via mijn grootmoeder en een stuk of wat interimkantoren terug naar de zetel voor een avondje beeldschermvervuiling. Een beetje gemeenschapsdienst zou hem geen kwaad doen, want voor wat hoort wat en zo komt hij tenminste zonder kleerscheuren de dag door. Kijk, ik kan het ook, redeneren in simplismen.

Sociaal stigma

Het probleem van mijn broertje is niet zomaar dat hij werkloos is, maar dat hij valt in een categorie waarover het steeds minder mag gaan: de ongeschoolde werklozen. Je zou het durven vergeten met alle berichten over gediplomeerden zonder job, maar een groter leger ongeschoolde krachten zoekt wanhopig een plekje op de arbeidsmarkt. In de tussentijd, zolang de lokroep om verandering de grond onder hun voeten niet heeft geschroeid, hebben zij recht op een uitkering, begeleidende instanties die zich ontpoppen tot een economische inquisitie en een sociaal stigma.

Ik verzeker u: hij zou het allemaal doen. Zwerfvuil ruimen, kleine klusjes, zorgverlening: niets is hem te veel om het enige te bereiken waar hij naar snakt, na zovele jaren op de rollercoaster van interimjobs, proefperiodes, verplichting een deel in het zwart te werken, jaren van alles slikken en toch telkens weer die kop tegen de muur. Een job. Van maandag tot vrijdag gaan werken, daarvoor niet enkel een loon krijgen maar ook een minimaal gevoel van eigenwaarde, de belofte om ondanks alles erbij te horen, mee te tellen.

Sociale rechten

Gemeenschapsdienst in ruil voor een uitkering is een eufemisme voor dwangarbeid

Telkens opnieuw liep het mis: crisisontslagen, een dom werkongeval, pesterijen en vernederingen door collega's, steeds resulterend in ontslag of niet-verlenging van een contract. Dan kwam hij met hangende pootjes thuis en begon de ellende van voor af aan. Voor hem, voor zijn vriendin, voor onze ouders. Hoe lang duurt dat liedje al? Ik heb ooit een 18 gescoord op het vak Beleidssociologie door op het mondeling examen de cursus af te wegen aan het parcours van mijn broertje. Ik ben dit jaar een decennium afgestudeerd.

Net als ruim driekwart van de Vlamingen vind ik dat uitkeringsgerechtigden geactiveerd moeten worden, maar dan wel zoals het hoort. Gemeenschapsdienst in ruil voor een uitkering is een eufemisme voor dwangarbeid – verboden door artikel 4 van het Europese Mensenrechtenverdrag. Wie werkloos is, verdient geen straf maar een job. Met reglementair arbeidscontract en opbouw van sociale rechten zoals betaalde vakantie en pensioen, zoals elke andere werknemer. Als we dat onder gemeenschapsdienst willen verstaan, dan ben ik voor.

LEES OOK
Hilde Sabbe / 25-05-2016

Bore or burn

Hilde Sabbe over drukbezette werkmensen en over hoe een teveel aan vrije tijd je enthousiasme, energie en zelfvertrouwen aanvreet.
HILDE
Herman Loos / 17-11-2014

Werklust

De competitieve markteconomie liet zich afgelopen week weer van haar mooiste zijde bewonderen in de wondere wereld van de interimarbeid. "Wat moet je immers? Een scène maken en op…
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos / 15-09-2014

Paradijsvogels

Onder aan de ladder verdien je een dagloon van exact eenenvijftig euro en drieënvijftig cent. Meer dan wat gemoedsrust koop je er niet voor, stelt Herman Loos vast. 'Beslissingen…
Herman Loos - Column - Uitgelicht