‘Enkel De Wever slaagt erin Vlamingen zichzelf te laten herkennen in een positief verhaal’

7

Wat hebben intellectuelen en kunstenaars toch tegen Vlamingen? Dat is een vraag die Kevin Absillis zich al een hele tijd stelt. Ze kunnen alleen maar lachen met de karikaturen die ze zelf van hun landgenoten maken, en halen hun neus op voor de tussentaal die ondertussen álle Vlamingen – ook zijzelf – spreken. Dat zorgt niet enkel voor een hallucinant debat over taal, maar ook voor een democratie waarin niemand zich echt kan vinden. ‘Enkel Bart De Wever slaagt erin Vlamingen zichzelf te laten herkennen in een positief verhaal.’

Kevin Absillis (1980) is eigenlijk een literatuurprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Hij doctoreerde op het leven en werk van uitgeefster Angèle Manteau, schreef vorig jaar mee aan een bundel over de politieke betekenis van het werk van Hugo Claus (‘De plicht van de dichter’) en werkt momenteel mee aan een boek over Hendrik Conscience. Maar Absillis, die in 2012 het kerstessay voor De Morgen schreef over de zwakke tegenstanders van N-VA, probeert zich als intellectueel ook te mengen in het debat. Als hij er tijd voor kan vinden tenminste. Als academicus is hij onderhevig aan publicatiedruk en alle andere onhebbelijkheden die samengaan met het moderne leven aan een universiteit.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden