Media.21 vraagt toekomstgericht mediabeleid

0

Media.21, een organisatie waarbinnen de onafhankelijke en nieuwe mediainitiatieven Apache.be, DeWereldMorgen.be, Doorbraak.be, Express.be, MO*/MO.be, Newsmonkey.be, rekto:verso en StampMedia de krachten bundelen, pleit voor een drastische herziening van de bestaande perssteun. De rol van de overheid in het medialandschap is niet vrijblijvend. Voor Media.21 dient de focus te worden verschoven van het financieel ondersteunen van mediabedrijven naar het structureel ondersteunen van journalistiek.

LOG_MEDIA21_1-2Klassieke businessmodellen krijgen het moeilijk, journalisten komen op straat te staan en de mediaconcentratie neemt zorgwekkende proporties aan. Binnen die nieuwe en snel wijzigende context zoeken gevestigde media naar manieren om te overleven en te innoveren, maar komt er ook ruimte voor nieuwe spelers en onafhankelijke media die overtuigd zijn van hun plek naast de grote groepen.

Media.21 bundelt mediaspelers die elk op hun manier een antwoord formuleren op de bestaande mediacrisis. Dat antwoord kan inhoudelijk en/of commercieel zijn, maar altijd met de blik op de toekomst: het is onze overtuiging dat de mediacrisis kansen biedt indien er volop ingezet wordt op journalistieke kwaliteit. Wij doen dat via nieuwe en onafhankelijke media, maar we geloven dat ook binnen commerciële én openbare mainstreammedia voor journalistieke meerwaarde gekozen kan worden.

Een absolute voorwaarde daarvoor is dat het mediabeleid en de perssteun geënt worden op de nieuwe realiteit. De bestaande steun aan de pers komt momenteel niet zozeer de journalistiek dan wel de grote mediagroepen ten goede en verhoogt de drempel voor nieuwe initiatieven. Media.21 pleit daarom voor een vlak speelveld waarbinnen iedereen dezelfde kansen krijgt en waarbij de overheid in de eerste plaats journalistiek steunt omwille van zijn onmisbare meerwaarde voor de democratie.

Met het oog op de verkiezingen van 25 mei 2014 lanceren we tien concrete voorstellen die moeten bijdragen tot een fair, divers en rijker Vlaams medialandschap, compleet met nieuwe spelers en onafhankelijke media die een eerlijke kans krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Hier leest u ons tienpuntenplan (pdf.)

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid