Europa 2014

Peter Casteels
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels

Vorige week bereikten de ministers van Financiën van de eurozone een akkoord over een Europese regeling voor banken. Meer bepaald over een regeling voor wanneer banken in de problemen raken en dreigen overheden mee te sleuren in hun val. Dat wil Europa vermijden door bankiers zelf een spaarpot te laten aanleggen waaruit de nodige reddingsfondsen kunnen worden gehaald. In 2022 – vanaf wanneer deze regeling pas van start gaat – moet daar zo’n 55 miljard euro in zitten. Een zilverfonds van de Europese bankensector.

Met het bejubelde compromis van vorige week, is er nagedacht over wat er staat te gebeuren als de financiële sector weer komt aankloppen, maar er wordt nog steeds weinig gedaan om dat te voorkomen. Van een fundamentele hertekening van de bankensector is voorlopig op Europees niveau geen sprake: de meest in het oog springende beslissing is de beperking van bankiersbonussen. In 2014 moet de ECB de Europese grootbanken doorlichten, en dan wordt er verder gekeken. Ondertussen lenen banken amper geld uit aan bedrijven en consumenten.

Op de Europese top die vorige week in Brussel plaatsvond, werd verder een voorstel van Duitsland tegengehouden om lidstaten bindende contracten te laten afsluiten met de Europese commissie. Landen werden de voorbije jaren steeds strenger onderworpen aan Brusselse begrotingscontroles, maar die volstaan bijlange na niet om een muntunie naar behoren te laten functioneren. De vastgeroeste staat van de Italiaanse economie is daar het beste voorbeeld van. De onenigheden en – terechte – twijfel over de richting die Europa uit moet, verlammen Europa. Van een solidariteitsmechanisme is voorlopig geen sprake.

Gevaarlijke gekken

Enkele weken geleden schreef ik al over de ellende van de miljoenen Europese werklozen. Er wordt gevreesd dat Europa een Japans scenario dreigt te beleven – decennialang aanhoudende, lage economische groei – maar daarbij wordt vergeten dat Japan nooit zo’n hoge werkloosheidscijfers heeft gehad als Europa vandaag kent. De sociale gevolgen daarvan zijn groot maar vooral moeilijk in te schatten. Ondertussen houdt nu ook Karel De Gucht– zaterdag in De Tijd – ons de deprimerende gedachte voor dat economische groei enkel van export kan komen. “Denk maar niet dat je economische groei kan creëren door te besparen op de sociale zekerheid en vergrijzingskosten”, voegde hij daar nogal mysterieus aan toe.

Vanuit alle windstreken zullen na de parlementsverkiezingen in mei halve garen en gevaarlijke gekken komen afgezakt naar Brussel om de boze Europeanen die op hen hebben gestemd met brille te vertegenwoordigen

Zelfs als de eurozone erin slaagt in 2014 een geloofwaardig herstel voor te leggen, dreigt volgend jaar rampzalig uit te pakken voor het Europese project. Vanuit alle windstreken zullen na de parlementsverkiezingen in mei halve garen en gevaarlijke gekken komen afgezakt naar Brussel om de boze Europeanen die op hen hebben gestemd met brille te vertegenwoordigen. Europese verkiezingen worden gehouden met een proportioneel kiesstelsel, waardoor protestpartijen veel meer macht zullen verwerven dan bij de meeste nationale verkiezingen het geval is.

Tussen die bende zullen uiteraard ook goedmenende vernieuwers zitten, maar zij zullen het Europese project niet kunnen redden. Voor zover er van een redding sprake kan zijn. De commentaren en becijferingen van economen en beleidsmakers doen vaak vergeten dat de eurocrisis een politieke tragedie is met een scenario dat jaren geleden werd geschreven maar zonder een zekere afloop. Het is één van de weinige dingen die zullen verbeteren in 2014. Wanneer de herdenkingen voor de Eerste Wereldoorlog aanvatten en stukjesschrijvers de oorlogsmetaforen maar hebben op te dienen, ziet iedereen misschien eindelijk de ware ernst en uitzichtloosheid van deze crisis in.

LEES OOK
Bert Verhoye / 15-05-2019

Koro 15 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Herman Loos / 15-02-2013

Belastingmoraal

Nadat hij als beginnende ondernemer met de nodige egards werd behandeld, maakt Herman Loos opnieuw kennis met een boeiend fenomeen: de achterpoorten van het belastingstelsel voor…
Herman Loos
Peter Casteels / 06-02-2012

Overheidssteun aan een stalen draadje

'Wie multinationals en hun arbeidsplaatsen naar hier wil halen, kan niet anders dan hun winsten grotendeels ongemoeid laten. Het treurige is dat tegen die redenering weinig in te…
Minister van Financiën Steven Vanackere (Cd&v)