Parole, parole, parole

9 december 2013 Peter Casteels
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels

Na het bellenblazen bij Open Vld was het vorige week de beurt aan sp.a. De twee partijen bevinden zich in peilingen binnen dezelfde foutenmarge – in de meest recente van De Standaard en de VRT verschillen Open Vld en sp.a 0,4 procent -, maar wanneer de ene aan een indrukwekkende remonte bezig is, wordt de andere doodverklaard. Sinds Carl Devos aan het begin van september daarover een schot voor de boeg loste – ‘De sp.a moet op de schop’ -, is ook het genre van opiniestukken over de crisis van links weer aan een opmars bezig.

Maandag mocht Wim Vermeersch in De Standaard de alarmkreet van Devos dunnetjes overdoen. De man – vermoedelijk een gediplomeerde politicoloog – vond gehoor als hoofdredacteur van het sociaaldemocratische maandblad Sampol, maar had weinig aan die titulatuur toe te voegen. Journalist Maarten Goethals schreef het niettemin allemaal netjes uit. Zijn feitenvrije analyse was de opmaat voor het congres dat sp.a zaterdag in Gent hield, en de hele week resoneerden zijn woorden na in gelijkaardige voorbeschouwingen.

Terugslaan

Vermeersch is echter een amateur in vergelijking met de politici van sp.a als het gaat om sfeermakerij. Vorige week werd beheerst door het mogelijke faillissement van Electrawinds, waarbij Johan Vande Lanotte een prominente rol speelde. Hij was lange tijd voorzitter van de raad van bestuur en zorgde er als minister voor dat een miljoenenstroom aan subsidies en overheidsinvesteringen naar Oostende vloeide. De kritiek daarop was vanzelfsprekend, en een politicus doet er op zulke momenten het beste aan om te zwijgen.

Maar Vande Lanotte wilde met een royaal gebaar komaf maken met de commentaar op zijn Oostendse weldaden. Hij liet zich in Terzake inviteren door Katleen Cools om aan te kondigen dat hij iedereen die roddels over hem verspreidde voor de rechtbank zou slepen. Een klacht was niet meteen onderweg – dat moest eerst grondig met advocaten worden besproken – maar de boodschap mocht duidelijk zijn en de toon van het debat definitief gewijzigd. “Ik ga terugslaan”, kopte De Morgen een dag later. Jean-Marie Dedecker mocht een dag later in dezelfde studio komen uitleggen waarom hij met zoveel modder naar meneer Vande Lanotte gooide.

Waar het een hele week leek alsof sp.a vooral bijklussende politici huist, deed de partij zich zaterdag Roomser dan de paus voor

Roomser dan de paus

Wie niet overtuigd was, kreeg zaterdag van op de voorpagina van De Morgen iets van Freya Van den Bossche mee om over na te denken. Zij bepleitte in de krant en geheel uit het niets een Chinese muur tussen bedrijfsleven en politiek. Politici zouden niet meer in raden van bestuur van bedrijven mogen zetelen. Later op de dag liet ook Johan Vande Lanotte weten dat hij het hiermee eens was. Waar het een hele week had geleken alsof sp.a vooral bijklussende politici huist, deed de partij zich zaterdag Roomser dan de paus voor.

In De Morgen riep Van den Bossche alle partijvoorzitters op om bij elkaar te komen en regels over deontologie af te spreken. Zoiets wil – zoals in dit geval – wel eens een debatje in De Zevende Dag opleveren, maar de kans dat er de komende maanden iets wezenlijks verandert is klein. Of Van den Bossche er zich na de verkiezingen hard voor zal maken, valt al helemaal te betwijfelen. Het doet wat denken aan de ideetjes -ook al op de voorpagina van De Morgen en De Standaard- over de woonmarkt die ze na 25 mei al wil onderhandelen. Maar goed. Het ging het hele weekend over haar voorstel. Er werd gepraat. Er veranderde niets.

LEES OOK
Anton Jäger / 16-09-2020

Politieke bewegingskoorts

De klassieke partijen vervellen alledrie tot 'bewegingen' of 'netwerken'. De partij is dood, lang leve de beweging? Een nieuw ‘techno-populistisch’ tijdperk dient zich aan.
POLITICS KERN MEETING PARTIES CHAIRMEN COVID-19
Bert Verhoye / 26-06-2019

Koro 26 juni 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 03-05-2019

Koro 3 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen die geen problemen zijn.
Bert Verhoye