Een gecultiveerd gebrek aan respect: Van Reybrouck, Naegels en Smit in debat

2

De juiste vragen stellen, dat is de kortste samenvatting van de journalistieke opdracht. Het is tegelijk vanzelfsprekend en aartsmoeilijk. Het werk wordt op applaus onthaald totdat de vervelende vragen aan het applaudisserende deel van het publiek gesteld worden.

David Van Reybrouck, Margo Smit en Tom Naegels

David Van Reybrouck, Margo Smit en Tom Naegels

In de regel worden de vragen gesteld aan de macht. Kritische journalistiek is geen evenwichtsoefening tussen theoretisch gelijkgestelde extremen in een debat, maar is op de eerste plaats kritisch tegenover de dominante groepen en tendensen in een samenleving, zeggen onder andere Robert Fisk en Seymour Hersch, twee iconen van de Angelsaksische journalistiek. Hoe organiseren media dat noodzakelijke gebrek aan respect voor de macht en de geldende overtuigingen in een wereld die overloopt van feiten en meningen, maar niet bereid lijkt te betalen voor onderzoek en kwaliteit?

Drie experts gaan in debat:

  • Tom Naegels (auteur en ombudsman De Standaard)
  • David Van Reybrouck (auteur en voorzitter PEN-Vlaanderen)
  • Margo Smit (directeur van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Onderzoeksjournalisten en lid van het International Consortium of Investigative Journalists).

Gie Goris (MO*) modereert het debat.

De vijf organisatoren (MO*, Apache.be, DeWereldMorgen, StampMedia en Rekto:Verso) formuleren ook een paar eigen voorstellen voor een Vlaams mediabeleid dat meer garanties biedt voor een kwaliteitsvolle journalistiek en een gezond democratisch medialandschap.

Praktische informatie

Dinsdag 19 november, 20 uur, CAMPO nieuwpoort, Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent.

Initiatief: MO*, Apache.be, DeWereldMorgen.be, StampMedia en Rekto:Verso, i.s.m. het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Informatie en inschrijvingen: info@mo.be (opgelet: het aantal plaatsen is beperkt)

Campo Nieuwpoort: Nieuwpoort 31-35, 9000 Gent

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid