Grenzeloze handel tussen Europa en VS: TTIP

3

Volgende maand start in Brussel de tweede kennismakingsronde voor een ambitieus handelsakkoord dat de Verenigde Staten en de Europese Unie met elkaar willen sluiten. Het resultaat moet een vrijhandelszone worden tussen de twee grootste economische machtsblokken ter wereld. Een ‘economische NAVO’ wordt deze TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) nu al genoemd. Karel De Gucht start enthousiast als hoofdonderhandelaar, maar niet alle Europeanen hebben er evenveel zin in. ‘De kans is reëel dat de Europese standaarden worden uitgehold.’

De eerste onderhandelingsweek tussen Amerikanen en Europeanen vond in juli plaats in Washington. Normaliter kwam daar twee weken geleden een vervolg aan in Brussel, maar de tijdelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten omwille van discussies over de begroting, maakten het de onderhandelaars onmogelijk om de oversteek te maken. In juli dreigde de Franse president Hollande bovendien de onderhandelingen stop te zetten, toen bleek dat de NSA Europese instellingen afluisterde. Naar een nieuwe datum – vermoedelijk in november – wordt gezocht.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden