Peilingen en voetbal redden België

Tom Cochez
krantenhoop (Foto Valerie Everett)
(Foto: Doviende)
(Foto: Doviende)

Als we onze kranten en televisiezenders mogen geloven, verdient na zondag 14 oktober 2012 ook vrijdag 11 oktober 2013 een plek in de geschiedenisboeken. Afgelopen vrijdag zakte de N-VA voor het eerst door het dunne ijs van de peilingen en verenigden onze Rode Duivels een natie op weg naar Brazilië. Waar een jaar eerder de Vlaamse Leeuw nog klauwde, wappert nu opnieuw de Belgische tricolore.

Extra dimensie

Normaal krijgen we de resultaten van de peilingen die De Standaard samen met de VRT bestelt bij enquêtebureau TNS, vrijdagavond klokslag zes uur. Maar het traditionele opwarmertje voor een weekend vol politieke reacties en gespin werd afgelopen week wat vroeger dan normaal geserveerd. De reden daarvoor situeerde zich in Kroatië, waar onze Rode Duivels om zes uur aan de wedstrijd begonnen die een ticket voor het WK Voetbal in Brazilië moest opleveren. Omdat het niet de bedoeling kan zijn duur betaalde peilingen onder te laten sneeuwen door de aftrap van een voetbalmatch, werden de resultaten vroeger bekend gemaakt.

Uiteindelijk bleek de uitslag van de match een extra dimensie aan de uitslag van de peilingen te geven. Een mooi een-tweetje peilingen-Rode Duivels volstond om op een doordeweekse avond het voortbestaan van België te verzekeren. De zaterdagkranten - vooral die van De Standaard - bouwden verder op dat beeld. De Standaard had vooraan twee koppen, eentje over de voetbalmatch en eentje over de peiling: "Rode Duivels naar Rio" en "N-VA krijgt rake klappen" met bij die laatste titel als onderkop "politieke peiling wijst op Di Rupo II". Een wel heel boude voorspelling die vooral bedoeld lijkt om te anticiperen op de mogelijke kritiek dat een peiling anders wel heel manifest als een feit wordt voorgesteld.

Binnenin de krant trok De Standaard zaterdag vier pagina's uit om de resultaten van de peilingen weer te geven, te duiden en te becommentariëren. De titel van het dragende artikel kreeg de kop "Di Rupo en De Block verkopen N-VA oplawaai" mee. In de twee zinnen tellende intro van dat stuk werden in een klap drie beelden gezet: het vertrouwen in Di Rupo I heet er "ongezien hoog" te zijn. De N-VA krijgt "rake klappen", onder meer van het "blauwe fenomeen" Maggie De Block.

Omhoog schieten

Screenshot De Standaard, zaterdag 12 oktober 2013)
Screenshot De Standaard, zaterdag 12 oktober 2013)

Ook verderop bleef het stuk niet gespaard van overdrijvingen en gezwollen woorden. Vooral de score van Open VLD werd dik aangezet. Zo lezen we onder meer over "de remonte van Open VLD", over liberalen die "omhoog schieten" en Maggie De Block die "onmiskenbaar de motor achter die blauwe heropstanding is".

Een mooi een-tweetje peilingen-Rode Duivels volstond om op een doordeweekse avond het voortbestaan van België te verzekeren

Andere media en professionele politieke analisten borduurden in het weekend en vandaag vlot verder op de beelden die door De Standaard werden uitgezet. Het einde van Bart De Wever wordt her en der aangekondigd: "De Wever zal hetzelfde overkomen als Stevaert" (Carl Devos in De Morgen) "De vraag voor de toekomst klinkt luider: wat wil N-VA nu eigenlijk?" (Carl Devos in zijn column in De Morgen), "Terug naar 2003" (Bart Sturtewagen in zijn editoriaal in De Standaard), "Team Maggie, de spilfiguren achter de populairste politica van Vlaanderen", in De Morgen).

Romelu Lukaku mag het beeld van het einde van het N-VA tijdperk er vrijdag dan al een stukje dieper hebben ingeramd, de klus werd toch vooral in de weekendkranten geklaard. De heftigheid waarmee de paradigmawissel zich voltrok, doet vermoeden dat het frame wellicht voor een tijdje vast blijft staan. Het moet zijn dat media naar iets nieuw snakken. Met ideologie heeft zoiets nauwelijks wat te maken - de N-VA werd eerder met evenveel gretigheid op de troon gehesen - het bot is gewoon afgekloven. De N-VA'ers zijn zowat plat geïnterviewd. De vragen zijn gesteld. Het is tijd voor een nieuwe hap en die lijkt zich aan te kondigen onder de vorm van Maggie De Block, de Romeinse keizerin van België. Dat de basis daarvoor moet worden gelegd door een peiling waarvan nergens in de krant nog maar de foutenmarge te bespeuren valt? Een kniesoor die daarom maalt.

LEES OOK
Ton Rennenberg / 23-03-2020

De vragen na het boek van Tom Van Grieken

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft een tweede boek gepubliceerd. Sommige vragen beantwoordt hij, andere worden worden ontweken. 
29372965544_0dc0acdec9_o
Yoeri Maertens / 16-11-2018

Toename parlementaire vragen speelt vooral Weyts parten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wordt nog maar eens op het matje geroepen omdat hij meer info verstrekt aan de pers dan aan de parlementsleden. Over het algemeen…
39527733054_5e7b65fdc6_o
Tom Cochez / 20-05-2016

Koen Kennis weigert debat Ringland

Schepen en bestuurslid BAM komt terug op deelname aan debat met alle betrokkenen in De Roma na kritische analyse op Apache.
Reporters_21556489-min