Belgacom en uw dagelijks brood

 Leestijd: 3 minuten1

Volgens het federaal parket is een buitenlandse mogendheid erin geslaagd het communicatienetwerk van Belgacom binnen te dringen en te bespioneren. Naar alle waarschijnlijkheid zit de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, samen met de Britse GCHQ, achter de aanval. Het Nederlandse bedrijf Fox-IT, dat gespecialiseerd is in de opsporing van digitale inbraken, moest er worden bijgehaald om het netwerk te desinfecteren. Dat schijnt niet te lukken omdat het virus vercijferd is en muteert.

(Foto Flolrisia)

(Foto Flolrisia)

Voor de modale Belg is dat allemaal een ver-van-zijn-bed-show, iets waar hij weinig mee te maken heeft en wat hem niet raakt. Dat zijn privacy daardoor op de meest indringende wijze is geschonden lijkt al even min een probleem. Wat is dat nog, privacy? Als je een iets of wat bekende Vlaming bent moet je het voor lief nemen dat de media je testosterongehalte meet of je als hoer wegzet. Schrap uit de kranten alles wat met de privacy te maken heeft en je houdt nauwelijks nog wat over.

Of het nu door de media gebeurt of door één of andere regering die er opdracht toe geeft, maakt weinig uit: spionage, het ongeoorloofd binnendringen in de privacy, is  gemeen goed geworden.

Het was anders

Een kwart eeuw geleden,toen er nog een ijzeren gordijn hing, lagen de zaken helemaal anders. Stel je voor dat zou zijn uitgekomen dat de RTT massaal werd afgetapt door de Stasi, de Oost Duitse inlichtingendienst, dan zou er wel wat anders zijn gebeurd: vervolging of minstens uitwijzing van de betrokken spionnen. Maar nu er geen gordijn meer is, is de vijand veranderd. De bedreiging door het communisme is vervangen door de bedreiging door het terrorisme. Parallel zijn ook de vrienden van weleer minder vriend geworden. De NSA is een dienst van onze Amerikaanse bondgenoot en het Government Communications Headquarters is er de Britse evenknie van. Dat deze diensten precies hetzelfde doen als wat we vroeger aan de Stasi verweten, wordt verantwoord door de ‘war on terror’ waarin we allemaal elkaars bondgenoten schijnen te zijn. Maar wat indien zou blijken dat deze oorlog maar een voorwendsel is?

Dat Amerikaanse en Britse geheime diensten precies hetzelfde doen als wat we vroeger de Stasi verweten, wordt verantwoord door de ‘war on terror’ waarin we allemaal elkaars bondgenoten schijnen te zijn

En zie. Wat heeft generaal Keith Alexander, directeur van de veiligheidsdienst NSA, bij zijn ondervraging in de Amerikaanse Senaat toegegeven? Dat de regering Obama misleidende informatie heeft verstrekt over terroristische plannen en het verijdelen ervan. Het doel van die misleidende informatie was de afluisterpraktijken van de overheid te steunen. “Er is geen bewijs dat het aftappen van telefoonlijnen een tiental terroristische aanslagen heeft kunnen voorkomen”, zei senator Leahy. Vervolgens vroeg hij of Alexander wou toegeven dat slechts 13 van de 54 gevallen van voorkomen terroristische aanslagen het resultaat waren van het afluisterwerk van de overheid: “Dit waren niet allemaal terroristische plannen en ze werden ook niet allemaal gedwarsboomd. Ben je daarmee akkoord, ja of neen?”, vroeg Leahy aan Alexander. De NSA-directeur antwoordde “ja”.

Eigen boterham

Dat we allemaal zo onverschillig blijven voor de schandalen die ons overspoelen, heeft te maken met kortzichtigheid en onze egoïstische ingesteldheid. Zolang ik mijn BMW kan afbetalen en er nog een reisje bovenop zit, maakt het me niet zoveel uit wat anderen doen. Dat het parlement niet meer het paleis van de Natie is maar een beschermde werkplaats voor politieke volgelingen nemen wij er iedere dag bij. Zelfs de financiële crisis hebben diegenen die er te weinig aan verloren of die er van moeten leven al verteerd. Want morgen wordt het natuurlijk beter en doen we voort zoals we dat gewoon waren. Maar het kan verkeren. Wat heeft de heer Snowden nog niet verteld? En wat indien mocht blijken dat het zelfs nu al om onze boterham gaat?

Het Vast Comité I dat de inlichtingendiensten controleert, maakte jaren geleden al een reeks verslagen die wonderwel overeenstemmen met wat nu langs een andere weg naar buiten komt. Meermaals werd er gewezen op de gevaren van de voorganger van Prism, het Echelon netwerk, het overmaken van alle gegevens over het financiële verkeer door de firma Swift aan de VS, en de noodzaak om ons wetenschappelijk en economisch potentieel te beschermen. In het Lernhout & Hauspie verhaal werd gewezen op het belang van de Amerikaanse firma’s Dictaphone en Dragon Systems, de door het Amerikaanse Departement of Defence gesteunde programma’s van spraakherkenning die door L&H werden overgenomen. Het eerste wat crisismanager Bodson bij het debacle van L&H deed, was zich naar de VS spoeden om er, bijna stiekem, de twee firma’s opnieuw veilig in Amerikaanse handen te stellen. Deze waarschuwingen gingen met de wind mee en wie ze maakte werd bedankt. Van het grootse plan om uiteindelijk iets te doen aan de bescherming van ons web kwam niets in huis.

Wat we weten en ontdekken wordt binnen de kortste keren langs door onze bondgenoten geïnstalleerde back doors afgeroomd

Backdoor

Het is nochtans niet zo moeilijk om te begrijpen dat al wat nu uitkomt over spionage door onze bondgenoten of door nieuwe economische grootmachten zoals China zuivere wetenschappelijke en economische spionage is. Daar moet je dan het logische gevolg uit trekken. Wij blijven grote inspanningen doen om ons onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek en de daarmee samengaande spin offs, op peil te houden. Dat is zowat het enige wat ons rest om de toekomst positief aan te kunnen kijken. Maar wat gebeurt er met wat we weten en ontdekken? Het wordt binnen de kortste keren langs de door onze bondgenoten geïnstalleerde back doors afgeroomd. Het gevaar is dus reëel dat langs die weg niet alleen de room van de soep zal verdwijnen maar ook de soep zelf steeds magerder zal worden. Onze boterham is wel degelijk in gevaar.

Auteur: Walter De Smedt

Walter De Smedt is gewezen raadslid van Comité I en Comité P. Hij bracht in juni 2020 het boek ‘Het land van de onbestrafte misdaden. Waarom faalt justitie?’ uit bij uitgeverij Kritak.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid