Diamantgate: verstripte onderzoeksjournalistiek

4

De open oorlog in het Antwerps justitiepaleis draait om diamant. In de strijd om de miljarden euro’s worden magistraten opzij geschoven, wetten op maat geschreven en gigantische fraudeprocessen afgekocht voor een appel en een ei. Tekenaar Yves De Ridder goot het kluwen aan intriges en machinaties voor Apache.be in een strip. ‘Diamantgate’: verstripte onderzoeksjournalistiek.

Op 9 januari 2012 pakte het VRT-journaal uit met het nieuws dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois een huiszoeking had laten uitvoeren in het kantoor van de in diamantfraude gespecialiseerde substituut Peter Van Calster. Het was het begin van een open oorlog die tot op vandaag onverminderd verder woedt.

Naamloos

 

Apache.be publiceerde van meet af aan uitgebreid over de intriges en de achterliggende belangen. Onder meer aan de hand van de vlammende correspondentie tussen de topmagistraten onderling. In het dossier komen politiek, financiële belangen en gerecht doorlopend met elkaar in botsing. Het gaat dan ook om gigantisch veel geld. In een van de betwiste zaken, de Omega Diamond affaire werd in een achterkamertje van het Antwerpse justitiepaleis een dading afgesloten waarbij de verdachten voor 160 miljoen euro een fraudezaak met een omvang van 2,2 miljard euro mochten afkopen.

Net omdat de diamantoorlog om zo’n grote belangen draait waarbij spelers uit verschillende klassieke machtscentra in botsing komen, leent het onderwerp zich tot een experiment. Op vraag van Apache.be dompelde tekenaar Yves De Ridder zich onder in het dossier. Hij werkte een scenario uit en goot de kern van het achterliggend onderzoeksjournalistiek werk in een strip die het weinig stichtende verhaal achter Diamantgate vertelt.

De strip leest u hier

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid