Diamantgate: verstripte onderzoeksjournalistiek

2 oktober 2013 Redactie Apache
Naamloos

Op 9 januari 2012 pakte het VRT-journaal uit met het nieuws dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois een huiszoeking had laten uitvoeren in het kantoor van de in diamantfraude gespecialiseerde substituut Peter Van Calster. Het was het begin van een open oorlog die tot op vandaag onverminderd verder woedt.

Apache.be publiceerde van meet af aan uitgebreid over de intriges en de achterliggende belangen. Onder meer aan de hand van de vlammende correspondentie tussen de topmagistraten onderling. In het dossier komen politiek, financiële belangen en gerecht doorlopend met elkaar in botsing. Het gaat dan ook om gigantisch veel geld. In een van de betwiste zaken, de Omega Diamond affaire werd in een achterkamertje van het Antwerpse justitiepaleis een dading afgesloten waarbij de verdachten voor 160 miljoen euro een fraudezaak met een omvang van 2,2 miljard euro mochten afkopen.

Net omdat de diamantoorlog om zo'n grote belangen draait waarbij spelers uit verschillende klassieke machtscentra in botsing komen, leent het onderwerp zich tot een experiment. Op vraag van Apache.be dompelde tekenaar Yves De Ridder zich onder in het dossier. Hij werkte een scenario uit en goot de kern van het achterliggend onderzoeksjournalistiek werk in een strip die het weinig stichtende verhaal achter Diamantgate vertelt.

De strip lees je hier

LEES OOK
Tom Cochez, Georges Timmerman / 20-06-2016

'BBI-directeur en substituut doelwit van illegale telefoontap'

Fraudejager Peter Van Calster wordt drie maanden geschorst. Apache bracht eerder uit hoe in mailverkeer tussen Van Calster en Karel Anthonissen gesproken wordt over de…
Naamloos
Redactie Apache / 02-10-2013

Diamantgate

Tekenaar Yves De Ridder goot het kluwen aan intriges en machinaties rond Diamantgate in een strip.
Naamloos
Georges Timmerman / 26-09-2012

Yves Liégeois houdt grote kuis: de uitschakeling van een rechtlijnige rechter (1)

Rechter Walter De Smedt diende bij de Raad van State een verzoekschrift in om het KB dat zijn eigen pensionering regelt te laten vernietigen. Die op het eerste zicht vreemde stap…
1