De woonbonus voor journalisten

Peter Casteels
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels

De zesde staatshervorming maakt van de woonbonus een Vlaamse bevoegdheid. Het is een (duur) fiscaal voordeel voor mensen die een huis kopen. De voordelen ervan zijn betwistbaar – de kans is groot dat het niet veel meer doet dan de prijzen opdrijven – maar het ligt politiek gevoelig omdat zoveel mensen eraan gehecht zijn. De Vlaamse overheid kan dat systeem wijzigen, maar dat zal Peeters II niet meer doen. Het is aan de volgende Vlaamse regering om daarover te beslissen, dus het wordt een belangrijk campagnethema. Midden volgend jaar.

Freya Van den Bossche (sp.a) kon zo lang niet wachten. Als minister van Wonen kondigde ze vorige week het standpunt van haar partij aan over de hervorming van de woonbonus. Sp.a wil die socialer maken. Dat is geen nieuws. Het is enkel nogal bizar dat de partij daar acht maanden voor de verkiezingen al mee komt aanzetten. Niemand zit in september te wachten op zulke campagneflodders waar in een regeerakkoord zelden iets van terug te vinden is. Niemand, toch?

Voorpagina

Nou. ‘SP.A opent debat over woonbonus’, kopte De Standaard woensdag helemaal vooraan. Het artikel leest als een persbericht van de partij en had de krant evengoed als opiniestuk van Van den Bossche kunnen brengen ware het niet dat John Crombez diezelfde dag al een ingezonden stuk geplaatst kreeg. Uit het artikel bleek overigens dat Van den Bossche zelfs nog niet aan een berekening was toegekomen: “Van den Bossche laat onderzoeken hoeveel die hervorming zou kosten, maar vermoedt dat er geen meerprijs is.” Nog tijd zat natuurlijk.

Ook De Morgen drukte de persmededeling (‘Stop de fiscale aftrekt tweede verblijven’) van Van den Bossche op de voorpagina af. Er stond een grote foto van de minister bij waarop ze iets uitstraalde dat voor daadkracht kon doorgaan, en binnenin had de krant een interview (‘Onrechtvaardigheid moet eruit’) met Van den Bossche en een artikel waarin de vastgoedsector kon reageren. Yves Desmet schreef er bovenop een onbeduidend edito over het onderwerp waarin hij in de laatste zin gelukkig een uithaal naar N-VA kon moffelen. Waar hebben we dit allemaal aan verdiend?

Journalisten publiceren wel eens een boodschap van algemeen nut van een politicus in de hoop daar later nieuwtjes voor terug te krijgen

Begrepen

Hiermee is het overigens niet afgelopen. Deze kranten vielen woensdagochtend op de deurmat maar twaalf uur en een nieuwsdag later vloog het ballonnetje van Freya Van den Bossche nog rond. Ze raakte er zelfs mee vooraan en uitgebreid in Het Journaal. Goedele Devroy mocht minutenlang duiding geven in de studio. De woonbonus blijft een relevant onderwerp, maar het is bizar dat één enkele partij met een thema dat eigenlijk geen enkele actuele waarde heeft zo lang het nieuws kan beheersen. Hoed af voor Freya Van den Bossche.

Maar waarom stappen journalisten daarin mee? Zouden ze werkelijk denken dat mensen ’s ochtends bij de espresso als eerste het standpunt van sp.a willen lezen over een onderwerp naar keuze? Misschien niet. NRC’s Pieter Van Os publiceerde onlangs met ‘Wij begrijpen elkaar uitstekend’ een boek over zijn jaren als Haagse redacteur. Hij doet daarin nogal schamper over columnisten, maar probeert vooral het werk van parlementaire journalisten uit te leggen. Die publiceren wel eens een boodschap van algemeen nut van een politicus in de hoop daar later nieuwtjes voor terug te krijgen. De krant van Van Os doet het, uiteraard, minder dan de concurrentie.

Hopelijk krijgen de journalisten die Van den Bossche zo’n grote dienst bewezen er ook iets voor terug. Nu er weer opiniestukken verschijnen met titels als ‘Het verdriet van links’ en ‘Het drama van links’, zit er misschien een opstootje aan te komen binnen sp.a. Bruno Tobback doet het ten slotte niet veel beter dan Caroline Gennez. Als Freya Van den Bossche zo vriendelijk zou willen zijn om wie precies wie voor wat uitmaakt te willen bijhouden voor de kranten, hebben we onze tijd toch niet helemaal verdaan met het lezen van voorpaginanieuws. En dan moet ze over acht maanden haar ideetjes nog maar eens herhalen, want die zijn haar kiezers dan alweer lang vergeten.

LEES OOK
Peter Casteels / 21-10-2013

Krokodillentranen om Joos

Binnenkort wordt het cultuurprogramma ‘Joos’ van Radio 1 afgevoerd. Het hele weekend liep kunstminnend Vlaanderen tegen die beslissing te hoop, maar dat bent u misschien alweer…
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels / 10-06-2013

Olli Rehn in de vergeetput

Het IMF publiceerde vorige week een kritisch rapport over haar aanpak van de Griekse crisis en de maatregelen die ze het land met de Troika oplegden. Een eerlijkheid waar…
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels / 03-06-2013

Geen idee

Laat een politieke journalist duizend woorden schrijven over de Wetstraat, zet er een artistiekerige tekening bij en het resultaat is een diepzinnig essay over de politieke trends…
Peter Casteels - Column - Uitgelicht