Een kus van Laurette en een bank vooruit

0

Het Vlaamse medialandschap is als het dorp van Asterix en Obelix. Dat weet u. Moedig houden onze krantenboeren stand terwijl buiten onze grenzen een woelige storm heerst. In Vlaanderen zijn er ten minste nog genoeg middelen om elke krant een eigen journalist naar Minister-president Kris Peeters te sturen voor diens terugkeer in september. Elke krant heeft haar eigen weekendinterview waarin Peeters zegt niet geïnteresseerd te zijn in de Wetstraat 16. Stel u voor dat zoiets niet meer mogelijk was: de vierde macht zou definitief onderuit gaan.

Peter CasteelsHet interview is overigens één van de genres die krantenjournalisten tot in de puntjes beheersen. Zo slaagde De Morgen er zelfs in een eeuwenoude oproep tot progressieve frontvorming die Carl Devos op het einde van een gesprek met haar journalisten nogmaals herhaalde, op te pompen tot de opener van de zaterdagkrant. Vooral het edito waarin Steven Samyn moest uitleggen waarom die uitspraak vooraan was geraakt – “woorden als historisch worden doorgaans iets te makkelijk in de mond genomen” – was kundig geschreven.

Laurette wacht

Enkele dagen daarvoor had een uitspraak van Laurette Onkelinx uit Het Laatste Nieuws alle krantensites gehaald. “Het is het moment om nu ook onze banken te hervormen. Minister Geens zou deze zomer klaar zijn met zijn voorstel, zei hij. Ik wacht”, had ze verteld. Ze pleitte voor een scheiding tussen ‘spaar- en andere banken’ en ‘waterdichte afspraken’ voor bankiersbonussen. ‘Onkelinx zet druk op Geens voor hervorming banken’, werd gelijk de gewichtige kop van een Belga-bericht.

Ondanks de vele andere kanshebbers (Kris Peeters – tenzij hij het over confederalisme heeft – in De Standaard: “De partij die het meest coherente antwoord biedt op de talloze praktische vragen, gaat een goede uitslag halen.”) zijn de uitspraken van Onkelinx nochtans de meest nietszeggende van de afgelopen week. Haar pleidooi voor beperkte bankiersbonussen doet alleszins vermoeden dat ze niet weet dat de Europese Unie daarover al wetgeving stemde. Extraatjes mogen hooguit even groot zijn als het jaarsalaris van een bankier.

Volkswoede

Haar eis dat spaar- en zakenbanken worden opgesplitst, is in de federale politiek meer retoriek dan beleidsvoorstel. Zoiets moet uiteraard, net als bonussen Europees geregeld worden. Dat zei ook Europarlementslid en criticus van de financiële sector Philippe Lamberts (Ecolo) in De Morgen. Bovendien is de stelligheid waarmee deze eis de voorbije jaren werd herhaald geen garantie voor een veiliger systeem. Bear Stearns en Lehman Brothers, die vijf jaar geleden failliet gingen en de crisis op gang schoten, waren geen spaarbanken. John Vickers – onder wiens supervisie in Engeland een soortement scheiding tussen spaar- en zakenbanken werd afgesproken – pleit vandaag voor een verdubbeling van het eigen vermogen van banken. Banken moeten robuuster worden. Anders blijft het financieel systeem gevaarlijk.

Laurette Onkelinx gaf niet de indruk echt geïnteresseerd te zijn in de problemen in de bankensector

Met de verontwaardiging van Laurette Onkelinx is niets mis, maar de voorspelbaarheid van haar opmerkingen verraadt een gebrek aan interesse in (of zelfs maar nieuwsgierigheid naar) de problemen van de bankensector. Bij de volkswoede die uitbrak toen bekend raakte dat Jean-Paul Servais herbenoemd zou worden aan het hoofd van toezichthouder FSMA was het niet anders. Hij – ja, dat was hij – had de financiële crisis niet zien aankomen. En Servais schijnt moeilijk tegen kritiek te kunnen. Een grote schande dat hij mocht blijven zitten.

Dat de controle op de bankensector ondertussen naar de Nationale Bank was overgebracht (en binnenkort voor een groot deel naar Europa verhuist) en dat zijn functie daarmee grotendeels was uitgekleed, maakte weinig uit. Nadat een meesterzet van Johan Vande Lanotte ervoor had gezorgd dat niemand moord en brand kon schreeuwen over de politieke benoemingen bij de NMBS, was Servais het ideale doelwit van hoogoplopende frustraties. Ondertussen hebben de schreeuwers zelfs het idee dat ze aan een veiliger bankenstelsel werken. Maar volgende week is er wel weer een ander schandaal. Of het moest zijn dat Jean-Paul Servais een weekendinterview wil geven.

Auteur: Peter Casteels

Peter Casteels (1989) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Op Twitter spreekt u hem best aan met @pcasteels en mailen kan naar peter.casteels@apache.be.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid