Kiesintenties

6 september 2013 herman loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Wij zullen u eens een geheim verklappen: of het confederale model nu wel of niet het fundament van de N-VA-ideologie is, dat interesseert de zestienjarige N-VA-adept geen reet, net zoals het de gemiddelde kiezer koud noch warm laat. Politici geloven graag dat de kiezer een bewuste keuze maakt, maar dat doet de kiezer niet. De kiezer kiest voor wie wint. De Rode Duivels, koning Filip, N-VA: allen zagen ze hun aanhang groeien want als je wint, heb je vrienden.

De kiezer is slecht geïnformeerd en bovenal ongeïnteresseerd. Dat is niet onlogisch. De keuze van de kiezer doet er namelijk weinig toe. Vraag de kiezer, of de zestienjarige toekomstige kiezer, wat hij denkt van de nuttige volgorde op kieslijsten, het systeem van opvolgers, welke regering bevoegd is voor partijfinanciering, wie er zetelt in een partijbureau, wat partijtrouw in het parlement precies inhoudt. Dat weet de kiezer helemaal niet, terwijl deze zaken als betonrot de fundering van ons democratische bestel aanvreten. Hij weet trouwens evenmin wat een confederaal België zou voorstellen. Dat hij dat niet weet, hoeft overigens geen verbazing te wekken, de N-VA weet het zelf ook niet zo goed.

Lotjetrekken

Idee: een avondvullende verkiezingsshow met lotjeskrassende Vlamingen aan elkaar gehinnikt door Astrid Bryan née Nuyens

Het perpetuum mobile van verkiezingen en, tegenwoordig bijna net zo belangrijk in het politieke bestel, waardeloze peilingen van kiesintenties, heeft veel weg van de bingoavonden in huize Opgeruimd Staat Netjes - of hoe heet het gemiddelde Vlaamse rusthuis tegenwoordig? Het is bezigheidstherapie, luid becommentarieerd door een leger professionele gazettenvullers. De peilingen zijn nattevingerwerk, de opiniestukken ruziestokerij, op zijn best valt ergens tussendoor wat stationsromantiek te beleven.

Het mag dan ook geen wonder heten dat David Van Reybrouck de verkiezingen wil vervangen door een gezellig potje lotjetrekken. We vullen zijn idee graag aan: een avondvullende verkiezingsshow met opgewonden lotjeskrassende Vlamingen - drie smileys is een ministerpost - aan elkaar gehinnikt door Astrid Bryan née Nuyens. Gesponsord door de Nationale Loterij, onder het wakend oog van gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé. Het zal niet enkel eerlijke verkiezingen opleveren maar ook de beste televisie sinds John Cleese nog schermvullend aanwezig was in onze huiskamer. Met de winnaars zullen we sympathiseren tot we erbij neervallen want als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, echte vrienden.

LEES OOK