Overheidsingrijpen

23 augustus 2013 Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

De man vertelde het bijna emotieloos toen we in zijn wagen de weg opreden. Typisch mensen, vond hij. Liever reden ze elke drie jaar een wagen kapot dan samen tot een oplossing te komen. Of het iets van deze tijd is, weet ik niet. Ik ben historicus noch tijdreiziger dus voor mijn part is het altijd zo geweest dat mensen kleine klootzakjes zijn die zichzelf niet kunnen reguleren. Waar mensen zichzelf niet in de hand kunnen houden, ziet de overheid een gat. Dat gat wil ze dicht plamuren, met complexe wetgeving en aanvullende administratieve sancties.

Scheldepeloton

De ribbeltjes op de jaagpaden langs de Schelde zijn een perfect voorbeeld van die klootjesmentaliteit. Omdat het beruchte Scheldepeloton ondanks herhaalde waarschuwingen zichzelf niet wist te reguleren, is nu elke fietser slachtoffer. Overheidsbeleid discrimineert niet, ze is een botte bijl. Liever liet het Scheldepeloton haar habitat om zeep helpen, dan dat ze drie pedaalslagen lang de hand in eigen boezem stak.

Overheidsbeleid discrimineert niet, ze is een botte bijl

Deze week werden twee jongens opgepakt omdat ze vulgaire facebookpagina's aanmaakten waar ze mensen gratuit op beledigden. Over een gelijkaardig geval schreef ik enkele weken geleden reeds een column. Als gebruikers van sociale media zichzelf niet censureren op privacy-gebied of cyberpesten, zal uiteindelijk de overheid een wetgevend kader opstellen, lees: de botte bijl boven halen.

Koude douche

Ribbelstroken, flitspalen, GAS-boetes: alles waar we zo zuur om zeuren zou ons bespaard blijven indien we wat meer sociaal zouden denken en wat vaker sociale controle zouden uitoefenen. Wat we zelf doen, doen we beter. Maar we doen of durven niet. Mijn oude professor Amerikaanse politiek verkondigde theatraal dat wij Europeanen van de overheid verwachten dat ze 's ochtends de douchekraan komt opendraaien. Mij lijkt het eerder dat we ons ontlasten in de douche en verbaasd opkijken dat de overheid plots een koude straal over ons jaagt.

LEES OOK
Anton Jäger / 16-04-2021

De nieuwe staat hapert nog

Tijdens de coronacrisis blijft het algemene staatsoptreden haperen en krijgt de nieuwe staat de private sector niet onder de duim.
50950110202_ac0351d04a_k
Anton Jäger / 10-02-2021

Het onbeminde middenveld

Twee schandalen in het middenveld duwen het gesubsidieerde verenigingsleven in het defensief. Romantische verdedigingen van het belaagde middenveld doen weinig om de bredere…
girma-nigusse-dnXVrFuM3c8-unsplash