De voetbal

29 juli 2013 Wendy Kroy
Wendy uitgelicht
Wendy's

België haalde de kwalificatie niet, en leverde Sporza zo de perfecte reden om aan het hele evenement ongeveer nul minuten aandacht te besteden. Lamlendige prestaties moeten nu eenmaal niet beloond worden. Herinneren we ons niet nog levendig hoe bij vorige edities van Wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen die de Rode Duivels noodgedwongen aan zich moesten laten voorbijgaan onze sportzender evenzeer gepaste maatregelen heeft genomen?

Wacht, excuus: op de website van Sporza was op een bepaald moment wel een poll te zien met de vraag of het spotje dat liep op de Duitse TV om reclame te maken voor het EK-vrouwenvoetbal seksistisch was. Voor de rest? Ik ben er niet voor thuisgebleven, maar misschien zijn er zondagavond wat beelden getoond van de finale.

BeNeLeague

De BeNeLeague is dan weer een competitie waarin Nederlandse en Belgische vrouwenteams het 30 speeldagen lang tegen elkaar opnemen. De voorzitster ervan, Ingrid Vanherle, lanceerde afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws een revolutionair voorstel om het imago van het vrouwenvoetbal te verbeteren. Maak de shortjes korter en de shirtjes strakker, want dat is goed voor de sexiness en zal dus onvermijdelijk leiden tot meer aandacht, meer supporters en meer inkomsten.

Tess Karahisarli van Fémina White Star Woluwe is enthousiast, want, zo zegt ze, ‘Steeds meer meisjes spelen met make-up, nagellak of mooie haarbandjes’. Ik vermoed dat ze met die haarbandjes een trend volgen uit het mannenvoetbal, gezien die diadeems die een paar jaar geleden helemaal hot en happening waren. Tegenwoordig is de kapseltrend onder voetballers iets met geblondeerde hanenkammen, zo laat ik mij vertellen.

Waarom niet direct een lingerie-liga in het leven roepen?

Begrijp mij niet verkeerd, dat voorstel van Vanherle getuigt van groot inzicht en veel visie, al moet ik er direct aan toevoegen dat het ook wat bescheiden en weinig ambitieus is. Waarom niet direct een lingerie-liga in het leven roepen, naar het voorbeeld van de Amerikaanse vrouwen die zich verenigden in de Lingerie Football League, ondertussen herdoopt tot Legends of Football League? Het spreekt voor zich dat het in die competitie ook in de eerste plaats draait om de sportieve prestaties van deze uitsluitend vrouwelijke variant van het American Football.

Voetbalschoenen

Waar ook iets aan gedaan moet worden, dat zijn die lelijke en verschrikkelijk onvrouwelijke voetbalschoenen. Het kan nu toch niet zo heel moeilijk zijn om voor de voetballende dames die er toch ‘als vrouwen’ mogen uitzien een schoen te ontwerpen met een elegant hakje? Voetbalsters die niet gewoon zijn om zich op hoge hakken voort te bewegen kunnen dan wat extra training volgen om die onmisbare discipline onder de knie te krijgen. Of ze kunnen desnoods afgeleid worden naar de ‘manwijven-liga’, die mogelijkheid moet ook onderzocht worden.

Verder zie ik ook mogelijkheden voor avondvullende TV-programma’s over het vrouwenvoetbal: laat Karl Vannieuwkerke en Roger De Vlaeminck zich bijvoorbeeld ‘Extra Time’-gewijs buigen over de wedstrijden, waarbij ze dan ook aandacht kunnen besteden aan de vorm en de fysiek van de dames in kwestie. Vooral van De Vlaeminck weten we dat hij specialist ter zake is en hij zit er niet mee in om de dingen scherp te stellen. Want zoals Vanherle clever opmerkte: het succes van Sjarapova als tennisspeelster heeft tenslotte ook niet enkel en alleen te maken met haar prestaties. Aha! Laten we niet vergeten dat vrouwen – hoewel het sportieve het allerbelangrijkste blijft, aldus nog Vanherle – het aan zichzelf en de rest van de wereld verplicht zijn er goed uit te zien.

Niet voor niets werden de sportieve prestaties van Marion Bartoli, Wimbledonwinnares van dit jaar, overschaduwd door het feit dat ze er niet uitzag als een topmodel. Dat een sportjournalist haar een lelijke donder noemde, had dan ook niets met seksisme te maken. Wel met het feit dat aandacht voor vrouwensport nu blijkbaar eenmaal staat of valt met hoe sexy of aantrekkelijk de beoefenaars ervan bevonden worden.

LEES OOK
Bert Verhoye / 28-11-2018

Koro 28 november 2018

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300
Tom Lievens / 20-04-2011

De kerk en haar helden

Tom Lievens ziet gelijkenissen tussen een voetbalhoogdag en de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II. Daarbij mag creatief omgesprongen worden met de geldende regels, weet…
Paus Johannes Paulus II, vereeuwigd in een standbeeld in de Amerikaanse stad Denver (Foto Wally Gobetz)
Tom Lievens / 01-12-2010

Topper

Vijf-nul. Het harde verdict na negentig minuten voetbalspektakel in de voetbaltempel Camp Nou in Barcelona. Columnist Tom Lievens genoot met volle teugen van de partij - en het…
Tom Lievens