De Morgen, De Standaard en De Tijd: politieke berichtgeving op 11 juli

Tom Cochez
newspapers
(Foto NS Newsflash)
Naamloos
De Morgen, De Standaard en De Tijd op 11/07/2013

Om te beginnen de openingspagina. De Morgen kondigt op pagina 1 onder het kopje 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kris' een analyse op pagina 3 aan. De Standaard heeft twee 'politieke' aankondigingen op de openingspagina: een verwijzing naar een interview met defensieminister Pieter De Crem op pagina 8 - 'Men moet niet overdrijven met het kaakslagtheater' -, en een verwijzing naar een analyse in het lichtere genre over onze premier 'Hoe goed is Elio Di Rupo?'. De Tijd is de enige krant die met hard politiek nieuws opent: 'Vlaanderen wint bij financieringswet'. Een titel die is gebaseerd op de simulaties over de nieuwe financieringswet die werden gebruikt tijdens de onderhandelingen binnen de werkgroep Comori.

Standpunt, bijgedachte, analyse

Kijken we naar de opiniestukken, dan valt op hoe De Morgen veel meer en vooral eigen politieke opinie brengt. Het Standpunt op pagina 2 gaat over de keuze tussen het 'knorpotconfederalisme' van Bart De Wever en het 'positief confederalisme' van Kris Peeters. Opvallender is het paginagrote opiniestuk/analyse van 'chef politiek' Steven Samyn over hoe Kris Peeters denkt Bart De Wever te zullen verslaan bij de verkiezingen volgend jaar. Op pagina 4 is er ook nog een 'Bijgedachte' van hoofdredacteur Yves Desmet over het 'kaakslagnationalisme'. Op de opiniepagina's is er tot slot een externe opinie van Wouter Van Besien en Elisabeth Meuleman, respectievelijk partijvoorzitter en fractieleider in het Vlaams parlement voor Groen, over hoe Vlaanderen de nieuw verworven bevoegdheden kan invullen.

Politiek nieuws brengt De Morgen nauwelijks: er is een schema dat vertelt hoe de nieuwe staatshervorming de centen verdeelt en een grote foto's over de afscheidsmaaltijd die koning Albert II had met zijn voormalige premiers. Daarnaast zijn er nog twee (heel) korte politieke berichtjes.

De Morgen brengt veel meer en vooral ook eigen politieke opinie dan De Standaard en De Tijd

De Crem en Bourgeois

Het verschil met De Standaard en vooral met De Tijd is groot. De Standaard brengt op pagina 6 een reportage over de speech die Vlaams minister-president Kris Peeters gisterenavond (woensdag 10 juli) in Kortrijk hield. Op de pagina ernaast staat een uitgebreid nieuwsstuk over hoe minister van Financiën Koen Geens hoopt extra geld te besparen door overheidsinstellingen te laten beleggen in overheidspapier. Onderaan vinden we ook nog een korter bericht over de opvolging van ex-senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA). Pagina acht wordt gereserveerd voor een interview met Pieter De Crem en op de pagina's tien en elf staan nog drie 'politieke' stukken en een grote foto over het diner van koning Albert II. Eigen politieke opinie of analyse brengt De Standaard niet. Wel is er op de opiniepagina's een stuk waarin marktonderzoeker Jan Callebaut zich, samen met enkele lezers buigt over de vraag of Elio Di Rupo nu een goede premier is of niet.

De Tijd is het meest volledig. Naast de al eerder genoemde opening van de krant, trekt De Tijd binnenin vier pagina's, nagenoeg integraal uit voor politieke berichtgeving. De staatshervorming staat daarbij centraal. Er is ook een interview met Geert Bourgeois en berichtgeving over de fairnesstaks en de Vlaamse begrotingsronde. Op de opiniepagina's worden twee (externe) opinies over de staatshervorming naast elkaar gelegd: de mening van Hendrik Vuye en de mening van Nicolas Bouteca.

Conclusies trekken op basis van een steekproef, ook al is het dan de Vlaamse feestdag, kan niet. Wel valt het op dat de verschillen tussen de drie kranten die zich laten voorstaan op hun politieke berichtgeving op deze politiek toch bijzondere dag, wel heel ver uit elkaar liggen.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 23-12-2015

Kerstessay: de echte staatshervorming van Bart De Wever

Speciaal voor kerst schrijft hoofdredacteur Karl Van den Broeck een essay over de echte staatshervorming van N-VA. Over postmodernisme in de politiek, de fatale gok van het…
Karl
Karl van den Broeck / 09-06-2014

Het ACW en de moeder van alle formaties

N-VA en CD&V willen samen een Vlaamse regering vormen en het is niet uitgesloten dat er ook op federaal niveau een centrumrechts kabinet komt. De linkervleugel van de CD&V, de…
Voor het ACW is de kop na de verkiezingen meer dan halfvol. (Foto RV)
Redactie Apache / 03-06-2010

Eigen navel, schone navel

De campagne kabbelt als een idyllisch bergbeekje rustig de laatste week in. Een plaagstootje links en wat communautair borstgetrommel rechts kunnen niet verhullen dat zowat alle…
Anne De Baetzelier