Het Laatste Nieuws, 1.200 Antwerpse banen en de 'jammerlijke vergissing' met Borgerhout

Tom Cochez
Marij Preneel (Foto Groen)
Marij Preneel (Foto Groen)
Marij Preneel (Foto Groen)
Marij Preneel (Foto Groen)

Het Laatste Nieuws bestaat 125 jaar en dat moet gevierd worden. De lezers van de grootste krant van het land kregen eerder deze maand een extra bijlage cadeau met 125 pagina's vol foto's die het rijke verleden van de krant illustreren. Tegelijk zet de krant ook extra in op Antwerpen door de oorspronkelijke editie voor regio Antwerpen om te vormen tot drie nieuwe regionale edities. De krant belooft voor de vernieuwde editie Antwerpen 'al het nieuws uit Antwerpen' en 'meer nieuws uit uw district'. Een pure stadskrant, zeg maar, die de concurrentie met Gazet van Antwerpen verder op scherp moet krijgen.

Om die nieuwe regionale keuze kracht bij te zetten, zat er recent, in de bijna een kwart miljoen Antwerpse brievenbussen, een acht pagina's tellende gratis versie van Het Laatste Nieuws. Op pagina één, onder het aanbod om bij een abonnement voor 14 maanden vier maanden extra en een fiets naar keuze te  ontvangen, een grote foto van Bart De Wever en de kop 'Antwerpen bespaart om te investeren'. In het bijhorende artikel legt de burgemeester uit hoe de financiële vork in de steel zit en hoe en waar de stad wil besparen en investeren. Ook schepen voor personeel Ludo Van Campenhout, partijgenoot van De Wever, komt kort aan het woord. Het hele verhaal wordt gespreid over drie bladzijden en is niet meteen een schoolvoorbeeld van de harde journalistieke aanpak.

Het artikel was daarentegen wel bijzonder nieuwswaardig. Bart De Wever onthulde er namelijk dat Antwerpen 1.200 personeelsleden wil laten afvloeien, maar belangrijker nog dat 'Antwerpen bespaart om te investeren'. Anders gezegd: de stad wil geld verplaatsen van haar exploitatiebudget naar haar investeringsbudget. Waarin precies geïnvesteerd zal worden wil Bart De Wever nog niet concreet maken, wel dat het in 'stadsontwikkeling' en 'veiligheid' zal zijn. Twee weken bleef het stil. Niemand nam het nieuws over. Tot De Morgen er vanochtend de krant mee opende.

De Morgen van 14/06 en de 'gratis' Het Laatste Nieuws in Antwerpen (begin juni)
De Morgen van 14/06 en de 'gratis' Het Laatste Nieuws in Antwerpen (begin juni)

Allemaal N-VA'ers

Marij Preneel: De krant liet me weten dat het om een jammerlijke vergissing ging

Misschien nog opvallender is wat er niet in het krantje van Het Laatste Nieuws stond. Op pagina drie werd een stuk voorzien waarin de respectievelijke districtsvoorzitters aan het woord komen. Onder het kopje 'En wat in het district?' vertellen de districtsvoorzitters er over de plannen die ze met hun district hebben. Per district krijgen de inwoners de visie van 'hun' districtsvoorzitter. Die districtsvoorzitters zijn, op Borgerhout na, allemaal N-VA'ers. In Borgerhout is een 'atypisch' links districtscollege aan de macht, met aan het hoofd Marij Preneel (Groen). In het gratis krantje van Het Laatste Nieuws dat in Borgerhout werd verdeeld staat echter niet Marij Preneel, maar Antwerps districtsvoorzitter Zuhal Demir (N-VA).

"Een journalist van Het Laatste Nieuws is me uitgebreid komen interviewen over de plannen die we met Borgerhout hebben", zegt Marij Preneel. "Het was dan ook vreemd om vast te stellen dat het artikel, in tegenstelling tot de artikels waarin de andere districtsvoorzitters aan het woord komen, niet werd gepubliceerd. De krant heeft me laten weten dat het om een jammerlijke vergissing van de eindredactie ging."

Het gevolg is alleszins dat in het hele gratis krantje van Het Laatste Nieuws, in alle districten enkel N-VA'ers aan het woord komen. Geen enkele schepen van de andere meerderheidspartijen (CD&V en Open vld) en niemand van de oppositie.

LEES OOK
Tom Cochez / 06-07-2020

Politieke partijen alweer rijker

Ondanks de extra verkiezingsuitgaven werden de Vlaamse politieke partijen ook in 2019 opnieuw flink rijker. Samen boekten ze een winst van ruim 3,1 miljoen euro. Tegelijk werd op…
POLITICS FEDERAL PARLIAMANT PLENARY CHAMBER
Samira Atillah / 20-05-2020

Vermogensbelasting superrijken niet voor morgen

In volle coronacrisis willen de Vlaamse progressieve partijen dat de allerrijkste Belgen een faire bijdrage betalen. Over hoe dat concreet moet, zitten ze niet op dezelfde lijn,…
robert-anasch-Wnp7qnhHtyw-unsplash
Jan Walraven / 02-08-2019

Vlaams Belang spendeert ook na 26 mei het meest aan Facebook-reclame

Alleen al in de laatste maand spendeerde Vlaams Belang 49.000 euro aan advertenties op Facebook. N-VA, Groen en Open Vld volgen op serieuze afstand.
belgaimage-150534928-full